Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek.Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć na 15 godzin a następnego dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać.Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji z domowym chlebem?Przepis pochodzi ze strony Marynawkuchni ja zmniejszyłam tylko ilość
soli.Serdecznie polecam;)
Składniki:450 gramów
mąki typ 6503 gramy
soli5 gramów
cukru20 gramów świeżych
drożdżyłyżeczka suchych
drożdży300 gramów zimnej
wodyWykonanie: Świeże
drożdże rozpuścić w wodzie.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
solą oraz z
drożdżami instatnt. Następnie świeże
drożdże dodać do
mąki i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na dobrze obsypany
mąką blat. Złożyć w kopertę i następnie uformować kulę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obsypany
mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzewamy do 240 stopni. Gdy ciasto już wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby
chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał głuchy dźwięk od
spodu.Smacznego;)