Wykonanie
W niedzielę miałam przyjemność brać udział w warsztatach pieczenia
chleba prowadzonych przez Pana Wojciecha Witkowskiego . Dzięki spotkaniu poznałam tajniki pieczenia przepysznego, zdrowego
chleba; otrzymałam prezent w postaci zakwasu, dzięki któremu upiekłam swój
chleb.Spotkanie zostało zorganizowane w restauracji Moja Kuchnia, dzięki współpracy z Zieloną Farmą.Było naprawdę pysznie i zdrowo.Dziękuję organizatorom i prowadzącemu za to przedsięwzięcie :)Składniki:- ok.0,5-0,55 kg.
mąki - dowolnie mieszane- ok. 1 szkl.
mąki z grubego przemiału (np. żytnia, orkiszowa)- dodatki - ok. 1/2 szkl.
otrębów, ziarna, pestki- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżeczki
soli- zakwas :)- ok. 600-650 ml.
wodyWykonanie:Z podanych składników wymieszać ciasto. Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoika na kolejny zaczyn (można go przechowywać w lodówce ok. 2 tyg.). Keksówkę wysmarować
olejem, wysypać
otrębami. Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz.do czasu aż wyrośnie o ok. 1/3 objętości. Po tym czasie wstawić do piekarnika temp. 200 st. C na ok. 50 min.Smacznego!