Wykonanie
Moja wariacja na temat przepysznej tarty tatin, czyli ciasta pieczonego odwrotnie - z kruchym
spodem na wierzchu. Do przygotowania tej tarty potrzebna jest patelnia lub garnek, których można używać w piekarniku (bez elementów z tworzyw sztucznych)Do 20cm ciasta potrzebujesz:
- 130g
mąki- 50g
masła- 50g
wody- szczypty
soli- łyżki
cukruDo nadzienia potrzebujesz:- 8-9 śłiwek przekrojonych na pół, bez pestek- 100g
cukru- 50g
masłaMasło i
cukier umieść w garnku, roztop na małym ogniu i poczekaj aż rozpocznie się karmelizacja. Nie mieszaj łyżką, można najwyżej potrząsać garnkiem. Gdy płyn nabierze ciemnozłotego koloru, wrzuć do garnka
śliwki, mieszaj potrząsając garnkiem tak, by karmel oblał każdy kawałek, pozostaw na małym gazie. Jeśli
śliwki są bardzo soczyste i wydzieli się dużo soku, podkręć ogień i odparuj jego nadmiar.
Owoce powinny się gotować do miękkości około 10-15 min, w zależności od ilości soku z lub bez przykrycia.
Syrop powinien być bardzo gęsty i słodki. Od czasu do czasu można przemieszać dno garnka łyżką by zapobiec przywarciu do niego kawałków
śliwek, jednak nie rób tego zbyt często, by
owoce możliwie pozostały w całości. Jeśli chodzi o skórki to z moich
śliwek zaczęły one schodzić w czasie gotowania
W czasie gdy gotują się
śliwki przygotuj ciasto,
masło pokrój na plasterki, wymieszaj z
mąką,
solą i
cukrem. Na koniec dodaj
wodę. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę, umieść w lodówce.
Po ugotowaniu
owoców zdejmij garnek z palnika i odstaw na czas przygotowania kruchego ciasta. Kulkę ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na papierze do pieczenia lub oprószonej
mąką stolnicy. Średnica koła powinna być o około 5-7 cm większa niż średnica naczynia w którym piecze się ciasto. Rozwałkowany placek umieść na wyrównanych wcześniej owocach, nadmiar ciasta zawiń do wewnątrz, wzdłuż brzegów naczynia. Przekłuj ciasto wykałaczką w kilku miejscach, by para miała którędy uchodzić a ciasto nie rozmiękło.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 25 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, następnie przykryj naczynie talerzem i szybko odwróć je do góry dnem. Podawaj na ciepło.Smacznego!!!