Wykonanie
250 g
mąki125 g
masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
soli40 ml zimnej
wodyUsypać wzgórek z
mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie
masło, wsypać
sól,
cukier i wbić
jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać
mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać
wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5
razy, aż będzie gładkie.Można również wszystkie składniki (poza
wodą) rozdrobnić w malakserze, następnie dodać
wodę i zmiksować do połączenia się składników. Utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie trzeba wtedy podsypywać
mąką) na grubość ok. 0,5 cm. Średnica placka powinna być większa o ok. 5 cm od średnicy foremki. Zdjąć jedną warstwę folii, przenieść ciasto na formę. Zdjąć drugi kawałek folii. Lekko docisnąć ciasto przy brzegach, wciskając je w rowki. Odciąć nadmiar ciasta nożem. Docisnąć kulę z reszty ciasta wokół brzegów, by lekko je unieść. Włożyć formę z
ciastem do lodówki na mniej więcej 20 minut, by nie skurczyło się w trakcie pieczenia.Piekarnik nagrzać do 190°C.Nakłuć całą powierzchnię ciasta widelcem, by uwolnić powietrze. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć
fasolą i piec 10 minut. Następnie usunąć obciążenie z pergaminem i piec kolejne 8-12 minut. Wyjąć z piekarnika.