ßßß
Składniki:2 szklanki mąki 480szklanka mąki pełnoziarnistejszklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki solitrochę cukru2 opakowania mrożonych truskawekDo mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.