ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania1 szklanka ciepłej wodySzczypta soli400 g truskawek1 łyżeczka olejuJogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów)Przepis:Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU.
