Wykonanie
Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania1 szklanka ciepłej
wodySzczypta
soli400 g
truskawek1 łyżeczka
olejuJogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)2 łyżeczki
cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów)Przepis:Na stolnicy umieszczamy
mąkę ze szczyptą
soli i dodajemy
wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do
truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki
okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek
truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej
wody z dodatkiem
oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.Pierogi podajemy z dodatkiem
jogurtu naturalnego i
cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny
cukier marcepanowy SKOWRCU.