ßßß

Pierogi z Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych.Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad.
Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju + łyżka do wrzątkuszczypta soliok. 400 g truskawekcukiercukier waniliowy (opcjonalnie)śmietana 18%
Pierogi z Truskawkami - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi.Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się).Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym.






