Wykonanie
Zaczął się na dobre sezon na
truskawki i
owoce sezonowe więc w mojej kuchni
owoce w różnych wersjach i postaciach- nie tylko na deser ale i na obiad :) dziś pomysł na pierogi w 2 wersjach z tradycyjnymi krojonymi
truskawkami oraz z
twarożkiem :) wspomnieniowo bo ostatni raz takie pierogi
jadłam u babci...
Ciasto0,5 kg
mąkiszklanka ciepłej
wodyłyżka
olejuszczypta
soliFarsz 1kostka
białego sera20 dag
truskawekłyżka
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukruSer rozdrobnić widelcem,
truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać
jogurt i
cukier. Dokładnie wymieszać.Farsz 230 dag
truskawek3 łyżeczki
cukruTruskawki pokroić w małą kostkę i zasypać
cukremCiasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej
mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki.W dużym garnku zagotować
wodę- posoloną i z odrobiną
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna
wodą.