Wykonanie
Muffinki idealne dla ludzi, którzy nie tolerują laktozy zawartej w
mleku oraz dla takich jak ja, czyli ludzi którzy akurat nie
mieli w domu
mleka : ))Miałam w domu
truskawki i strasznie chciało mi się coś słodkiego, dlatego postanowiłam upiec babeczki. Pech chciał, że w domu nie miałam
mleka, ale jak wiadomo, potrzeba
matką wynalazków : ).
Mleko w moich muffinkach zastąpiłam zwykłą
wodą gazowaną, a
margarynę olejem i ku mojemu zdziwieniu babeczki wyszły jeszcze lepsze niż zazwyczaj. Były leciutkie i puszyste. Zapraszam !o.Składniki na około 12 szt. :2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli2
jajka1/2 szkl.
oleju1 szkl.
wody gazowanej1 szkl. pokrojonych
truskawekTradycyjnie, w jednym naczyniu połączyć składniki suche (
mąkę przesiać), a w drugim mokre. Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Wystarczy mieszać trzepaczką, nie trzeba używać miksera. Dodać pokrojone
truskawki i jeszcze raz wymieszać.Ciasto nakładać do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni.Smacznego !