ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Likier

Likier

nazwa

Grupa napojów alkoholowych o słodkim smaku i aromacie składników, na bazie których zostały sporządzone. Nazwa likier wywodzi się z języka łacińskiego i oznacza czynność rozpuszczania i mieszania. Pierwotnie likier był produkowany przez lekarzy i mnichów jako trunek z założenia leczniczy. Chcąc zlikwidować goryczkę powstałą z połączenia alkoholu i ziół, dodawali do swych mikstur substancje słodzące: miód i karmel, owoce, aromaty, soki owocowe i olejki eteryczne.

Typy

Wyróżnia się likiery: gorzkie, ziołowe, korzenne, owocowe, o aromacie owocowym oraz likiery whiskey. Zawartość cukru w likierze to od 70g – 100g, natomiast alkoholu: od poniżej 25% (owocowe, kakaowe, kawowe, herbaciane) do co najmniej 35% (miodowe i owocowe). Likiery nadają się do bezpośredniej konsumpcji lub do drinków: jako środek barwiący, słodzący bądź nadający walory smakowe.

Rodzaje

Advocaat
likier holenderski produkowany z brandy, cukru, żółtek jaj i śmietany, aromatyzowany wanilią. Zawartość alkoholu w likierze wynosi 17,5%. Początkowo produkowany z awokado, stał się ulubionym trunkiem holenderskich adwokatów, stąd nazwa likieru. Ma gęsta i gładką konsystencję oraz słodki smak z wyczuwalną nutą spirytusu.
Amaretto
likier włoski wytwarzany z migdałów lub pestek owoców moreli, wiśni czy brzoskwiń oraz z dodatkiem ziół i aromatu wanilii. Zawartość alkoholu w likierze wynosi do 30%. Likier wykorzystuje się jako dodatek do drinków oraz słodkich napojów czy deserów.
Baileys
likier irlandzki powstały z whiskey i śmietanki oraz aromatyzowany wanilią i kakao. Zawartość alkoholu wynosi 17%. Dostępne są różne odmiany tego trunku w zależności od zastosowanego aromatu: czekoladowomiętowy, orzechowy, kremowo – karmelowy, kawowy.
Becherovka
likier czeski wytwarzany na bazie około 32 rodzajów ziół i przypraw. Zawartość alkoholu wynosi 38%. Likier można pić w postaci czystej, najlepiej lekko schłodzony, oraz jako dodatek do różnych drinków. Można ją wymieszać z coca-colą, tonikiem czy sokiem pomarańczowym. Likier z dodatkiem toniku znany jest jako drink o nazwie Beton.
Blue Curacao
likier wytwarzany ze skórek gorzkiej odmiany pomarańczy Curacao, uprawianych pierwotnie na jednej z wysp archipelagu Antyli. Zawartość alkoholu w likierze to minimum 38%. Charakterystyczna dla likieru jest niebieska barwa uzyskiwana do lat 70 – tych XX wieku ze skrzydeł indyjskich ważek, a obecnie syntetycznie. Można też spotkać curacao w kolorze zielonym, pomarańczowym czy bezbarwne. Aby wydobyć aromat ze skórek pomarańczy, zalewa się je koniakiem lub winiakiem i dodaje przyprawy. Likier wykorzystuje się głównie jako składnik drinków. Najpopularniejszy to kamikadze.
Campari
likier produkowany w Mediolanie ze skórki pomarańczy sewilijskiej oraz ziół. Ma mocny, lekko pieprzowy smak, dlatego nadaje się jako dodatek do drinków. Popularny drink to campari orange, sporządzany z campari, soku pomarańczowego, wody sodowej z dodatkiem lodu.
Cointreau
likier francuski na bazie gorzkich pomarańczy i cytryn. Zawartość alkoholu wynosi 40%. przeznaczony do bezpośredniego spożycia bądź z dodaniem lodu jako aperitif. Można aromatyzować nim wypieki i nadawać słodki smak potrawom (np. naleśnikom). Jest składnikiem wielu drinków: B-52, margarity i Cosmopolitana.
Jägermeister
likier niemiecki o ziołowo – korzennym aromacie i słodko – gorzkim smaku. Zawartość alkoholu wynosi 35%. Produkowany na bazie spirytusu i 56 ziół i przypraw, takich jak np. szafran, tymianek, imbir, rozmaryn, cynamon, bazylia, rumianek. Zawiera również aromat różnych owoców. Popularne drinki z tym likierem to: J?germeister in haeven, J?germeister Red Bull, J?germeister Sour, J?germonster, J?gerExplosion.
Kahlúa
likier meksykański wytwarzany z ziaren kawy Arabica z dodatkiem rumu oraz wanilii i ziół. Zawiera 20% alkoholu. Jest podstawowym składnikiem drinków Black Russian i White Russian. Wykorzystuje się ją również jako polewę do deserów.
Malibu
likier francuski sporządzany na bazie karaibskiego rumu z melasy powstałej przy obróbce trzciny cukrowej i ekstraktu z orzecha kokosowego. Zawartość alkoholu w likierze to 21%. Trunek charakteryzuje się słodkim i orzeźwiającym smakiem kokosa. Stosuje się go głównie do drinków owocowych i podaje się z mlekiem i lodem. Najpopularniejsze to: Pina Colada, Malibu Kuba i Malibu Rumba.
Maraschino
likier produkowany głównie we Włoszech na bazie owoców dzikiej wiśni pochodzącej z Dalmacji. Dodatkowymi aromatami w likierzepłatki róży, kwiaty pomarańczy oraz orzechy laskowe, migdały czy jaśmin i wanilia. Zawartość alkoholu to 33% - 40%. Jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub z dodatkiem lodu jako napój wspomagający trawienie.
Midori
likier japoński wytwarzany z melonów. Zawartość alkoholu to 23%. Ma lekko zielony kolor i delikatny miodowy posmak. Pije się go z dodatkiem lodu lub w drinkach.
Passoa
likier francuski produkowany z marakui lub z innych owoców tropikalnych: mango, ananasa, kokosa. Likier zawiera 17% alkoholu. Podaje się go w wielkiej szklance przeznaczonej do picia dla czterech osób.