Brandy

nazwa

Napój alkoholowy destylowany z wina owocowego, w szczególności gronowego. „Brandy” to słowo pochodzące z języka angielskiego, w języku niderlandzkim, gdzie „brandewijn” oznacza „palone wino”. W języku polskim mówimy najczęściej „winiak” bądź „wypalanka”.

Historia i pochodzenie

Brandy powstała wraz z odkryciem procesu destylacji, która znana była już starożytnym ludom Grecji, Rzymu, Chin, a nawet Babilonii. Pierwotnie służyła ona jednak konserwacji alkoholu, co ułatwiało jego transport. W Europie brandy pojawiła się dzięki Maurom, którzy okupowali tereny Hiszpanii w VIII – XIX wieku. Smak i właściwości brandy zmieniały się wraz z udoskonalaniem metod destylacji poprzez powstawanie rozmaitych aparatur.

Sposób podania

Brandy powinno podawać się w koniakówkach lub kieliszkach w kształcie tulipana, najlepiej po obiedzie i w temperaturze pokojowej. Można sporządzać z niej drinki lub bez dodatków. Świetnie smakuje schłodzona z dodatkiem lodu.

Wartości odżywcze

Tłuszcze0   g

Węglowodany0   g

Białko0   g