Rum

nazwa

Rum

Rum jest alkoholem produkowanym z trzciny cukrowej lub jej pochodnych. Na smak, jakość, kolor i lepkość rumu wpływa wiele czynników. Należą do nich surowce fermentacyjne, metody fermentacji i destylacji, proces dojrzewania i jakość użytej wody. Często też miesza się różne gatunki alkoholi z trzciny cukrowej w celu uzyskania końcowego produktu.

Historia

Rum pochodzi z wysp karaibskich. Po raz pierwszy wyprodukowany na początku XVII wieku, rum bardzo szybko stał się gorącym towarem handlowym. W dzisiejszych czasach, większość światowej produkcji tego trunku odbywa się w Puerto Rico i na Wyspach Dziewiczych.

Charakterystyka

W większości, podczas procesu dojrzewania, rum barwi się na złoty lub bursztynowy odcień. Niektóre gorzelnie wykorzystują palony cukier, aby nadać trunkowi lepszą spójność kolorystyczną. Wiele ciemnych odmian rumu uzyskuje swój bogaty kolor przez dodanie karmelu lub melasy. Podczas produkcji często stosuje się unikalną metodę mieszania, zwaną metodą Solera. Polega ona na dodaniu świeżej partii rumu do beczek, w których leżakuje jego dużo starszy krewniak. Po upływie wielu lat, połączenie tych dwóch rodzajów tworzy kompleksową mieszankę, określaną jako „symfonia dźwięków i smaków”.

Gatunki rumu

Biały rum
Biały rum jest czysty i posiada łagodniejszy smak niż złote i ciemne odmiany. Najczęściej jest wykorzystywany do przyrządzania koktajli. Stanowi też niezastąpiony składnik w drinkach, takich jak Cuba Libre, Daiquiri, Mojito i Pina Colada.
Złoty rum Baracelo Dorado
Odznacza się bardziej intensywnym smakiem od rumu białego i używa się go do przygotowywania drinków odznaczających się ostrym smakiem. Często pije się go z kostkami lodu lub w formie czystej. Jest również świetnym składnikiem deserów i wypieków.
Ciemny rum Flor de Caña 7
Ciemny rum dojrzewa w dębowych beczkach przez dwa lata lub dłużej. W tym czasie rozwija mahoniową, miedzianą lub karmelową barwę i bogaty smak. Ciemny rum zapewnia najbardziej intensywny smak w koktajlach.
Rum wenezuelski
Jest uznawany przez koneserów za jeden z najlepszych gatunków rumu na świecie. Często pijany z colą, lodem i limonką, rum wenezuelski zapewnia bardzo charakterystyczny smak i ciemne zabarwienie. Można go pić niemal z każdym sokiem owocowym.
Rum Overproof
Odznacza się bardzo dużą zawartością alkoholu- 80-90%. Po ukończeniu procesu destylacji, większość rumów rozcieńczana jest z wodą. Jednak overproof nie należy do tej gromadki.
Rum Agricole
Rum Agricole jest szczególnym gatunkiem, produkowanym głównie we francuskich rejonach Karaibów, w tym Martyniki, Gwadelupy, Marie-Galante i St. Barths. Agricole jest fermentowany i destylowany z czystego, świeżego soku z trzciny cukrowej. Zawiera około 70% alkoholu. Najpopularniejszy drink z Agricole, to Ti’ Punch - mieszanka rumu z limonką i syropem z trzciny cukrowej.
Rum Cabana Cachaca
Brazylijski trunek z trzciny cukrowej jest jednym z najbardziej popularnych rumów trzcinowych na świecie. Uzyskiwany ze świeżego soku z trzciny cukrowej, Cachaça leżakuje w beczkach bardzo krótko, albo wcale. Stanowi główny składnik tradycyjnego drinku brazylijskiego o nazwie caipirinha.

Kulinaria

Przechowywanie

Rum powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła. Najlepsze miejsca to spiżarnia lub piwnica. Alkohol paruje szybciej niż woda, a jego właściwości maleją z upływem czasu. Dlatego, po otwarciu butelki, zawsze należy ją szczelnie zamknąć, jeśli nie jest w użyciu.

Wartości odżywcze

Porcja: 28g Kalorie: 0,065 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z alkoholu0,065 kcal

Gęstość9,5E-07 g

Objętość30 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany0   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0   g

Tryptofan0   g

Treonina0   g

Izoleucyna0   g

Leucine0   g

Lysine0   g

Metionina0   g

Cystyna0   g

Fenyloalanina0   g

Tyrosine0   g

Walina0   g

Arginina0   g

Histydyna0   g

Alanina0   g

Kwas asparaginowy0   g

Kwas glutaminowy0   g

Glicyna0   g

Prolina0   g

Seryna0   g

Hydroksyprolina0   g

A0   μg

B12,2E-06   mg

C0   mg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0,0014   mg

Magnez0   mg

Potas0,00056   mg

Sód0,00028   μg

Wapń0   mg

Żelazo3,4E-05   mg

Cynk2E-05   mg

Fluor2,5E-06   μg

Mangan5E-06   μg

Miedź1,4E-05   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %