Szampan

nazwa

Grupa win naturalnie musujących (Vin de Champagne) produkowanych w rejonie Szampanii.

Historia i pochodzenie

Za wynalazcę klasycznej metody szampanizacji w 1670 roku uchodzi zakonnik o nazwisku Perignon z opactwa Benedyktynów Hauvillers w Szampanii. Wprowadził on również po raz pierwszy do zamykania butelek korek dębowy z włóknem konopnym nasyconym olejem. Poprawił również jakość butelek produkując je z grubszego szkła chroniącego przed wybuchem. Największą sławę szampan zyskał w XVII wieku na dworach: angielskim i francuskim. Wtedy też zaczęto butelkować ten napój w celu zachowania jego właściwości. W 1729 roku założono pierwszy kantor handlujący oryginalnym szampanem.

Produkcja

Proces szampanizacji polega na podwójnej fermentacji. Pierwszy etap odbywa się w olbrzymich kadziach, natomiast drugi w butelce, gdy wytworzy się kwas węglowy i osad drożdżowy. Osad usuwa się przed ostatecznym zakorkowaniem i zadrutowaniem butelki. Robią to specjalni pracownicy – degorgeurs. Fermentację wtórną można przeprowadzać nie tylko w butelce, ale również w zbiorniku. Wówczas takie wino ma na etykiecie umieszczony napis: vin moussoux produit en cuve close. Oryginalny szampan produkowany jest w rejonach Reims i Epernay.

Sposób spożycia

Szampan od wieków uważany jest za napój służący świętowaniu czy czczeniu niezwykłych, podniosłych chwil. Jest nieodłącznym elementem zabawy sylwestrowej. Najlepiej smakuje schłodzony do temperatury 6 – 9 stopni Celsjusza. Podaje się go w wąskich, wysokich kieliszkach. Pasuje do owoców morza, kawioru oraz świeżych malin i truskawek.

Podział

Zawartość alkoholu w szampanie zawiera 11-12,5%. ze względu na zawartość cukru, wyróżnia się szampan:

Brut
silnie wytrawne
Tres sec
Mocno wytrawne
Sec
Wytrawne
Demi sec
Półwytrawne
Demi doux
Półsłodkie
Doux
Słodkie

Wartości odżywcze

Porcja: 246g Kalorie: 203 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów30 kcal

z białek0,58 kcal

z alkoholu172 kcal

Gęstość0,000246 g

Objętość237 g/m3

Food folate2,5E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany7,6   g

Total Folate2,5E-06   μg

Cukier0,002   g

Białko0,172   g

A0   μg

B19,9E-06   mg

C0   mg

B60,000117   mg

E0   mg

B30,000405   mg

B120   μg

B25,4E-05   mg

B58,7E-05   μg

B90   μg

K4,9E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3,7E-06   μg

A(IU)1,2   IU

Bete-karoten6,2E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0,049   mg

Magnez0,027   mg

Potas0,252   mg

Sód0,012   μg

Wapń0,021   mg

Żelazo0,00097   mg

Cynk0,000301   mg

Fluor0,000348   μg

Mangan0,000311   μg

Miedź2,2E-05   μg

Selen4,4E-07   μg

Cholesterol0   μg