ßßß
Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm):Biszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejupół łyżeczki ekstraktu z waniliiMasa budyniowa:1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi)3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże)Masa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwiGalaretka na wierzch:2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwiDodatkowo:2 opakowania dowolnych delicji szampańskich, u mnie pomarańczowePrzygotowanie:1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C.2. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii, na koniec - przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez 25 min. (do suchego patyczka).
3. Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.4. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.5. Co jakiś czas zajrzeć do obu galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały.6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia.
7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje.8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia.9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową.10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.Źródło/ Inspiracja: sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com