ßßß
O Shreku pisałam już jakiś czas temu na facebooku, ale niestety dopiero teraz doczekał się publikacji. Po raz pierwszy zielonym ciastem poczęstowała mnie Mama M. i od razu się w nim zakochałam. Jest słodkie (ale nie przesadnie) i lekko kwaskowe. Moim zdaniem idealne!Ciacho Shrek wymaga trochę uwagi i czasu ale z pewnością uznacie, że jest tego warte :)W oryginalnej wersji (przepis dostałam od Mamy M.) wierzchnią warstwą była zielona galaretka, jednak ja postanowiłam użyć owoców kiwi :)Składniki:2 zielone galaretki (np kiwi, agrest )1 duża butelka (900 ml) zielonego soku 'Kubuś' lub 'Pysio'2 budynie (mogą być waniliowe albo śmietankowe)1/2 l kremówki1/3 - 1/2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny8 owoców kiwiBiszkopt:4 jajka130g cukru130g mąki pszennej (2 łyżki mąki pszennej zamienić na 2 łyżki mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt po upieczeniu można lekko skropić mieszanką: soku cytryny, cukru i odrobiny wody.Przygotowanie:Biszkopt:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, aż podwoją objętość. Stopniowo dodawać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Masę biszkoptową wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 35-40min. Sprawdź pod koniec ciasto metodą suchego patyczka.Przestudzony biszkopt skrop delikatnie mieszanką soku cytryny, cukru i odrobiny wody.Sok zagotuj w dużym garnku. Budyń w proszku rozmieszaj w 100 ml wody i wlej do wrzącego soku. Zagotuj i zdejmij z ognia.Do gorącej masy wsyp 2 zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnię cia, ale od czasu do czasu zamieszaj.Przestudzoną zieloną masę przełóż na biszkopt i wstaw do lodówki.Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5-10min. Dodaj wrzątek tak aby całość zajmowała nieco ponad 1/3 szklanki i porządnie rozmieszaj. Ubij kremówkę ze szczyptą soli, a następnie powoli dodawaj cukier puder. Na końcu dodaj żelatynę.Białą masę rozłóż równomiernie na zielonej i ponownie wstaw do lodówki aż śmietana stężeje.Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki, a następnie ułóż na wierzchu ciasta.Smacznego :)