ßßß Cookit - przepis na Lambada

Lambada

nazwa

Wykonanie

PDF
Ciasto to odkryłam będąc jeszcze w liceum i w oryginale składa się z musu jabłkowego z galaretką i śmietanki. W internecie zwane jest też Shrekiem. Widziałam także wersje z sokiem pomarańczowym i marchewkowym. Każdy może wybrać swoją ulubioną. Jest też niesamowicie proste i smaczne.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masy:
1 l. zielonego soku przecierowego (typu Kubuś)
4 budynie waniliowe
1/2 litra śmietanki kremówki (30%)
2 łyżki żelatyny lub zielona galaretka
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Dodajemy żółtka i mieszamy przez chwilę.
2. Mąki przesiewamy z proszkiem przez sitko i wrzucamy delikatnie do masy z jajek.
3. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, delikatnie posmarowanym tłuszczem.
4. Pieczemy w 160* ok. 30 minut aż ciasto odejdzie od papieru.
5. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie budyniu:
1. Sok wlewamy do garnka odlewając szklankę do miseczki.
2. Sok zagotowujemy. W miseczce rozrabiamy 4 budynie.
3. Gdy sok się zagotuje wlewamy rozrobione budynie i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając (WAŻNE by tak długo gotować, dzięki temu budyń będzie bardzo sztywny!)
4. Gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie śmietanki:
1. Żelatynę lub galaretkę rozrabiamy w pół szklanki wody. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie ubijając wlewamy powoli żelatynę i dokładnie mieszamy.
3. Wykładamy na wystudzony budyń. Polewamy białą polewą czekoladową lub posypujemy białą startą czekoladą.
4. Odstawiamy na co najmniej 3 - 4 godziny by ciasto dobrze zastygło.
RADA: W oryginalnym przepisie na Lambadę występuje zamiast budyniu mus z jabłkowy z galaretką cytrynową. Gotowy mus z prażonych jabłek podgrzewamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę(jedna galaretka na słoik, można użyć 3 - 4 łyżek żelatyny). Następnie gorący mus wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Pokrywamy śmietanką jak wyżej. Radzę spróbować obu wersji ciasta ponieważ obie są przepyszne!
RADA NR 2: W wersji dla leniwych zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików lub herbatników.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/12/lambada.html