ßßß
Składniki na babkę:300 g mąki pszennej200 g cukru3 jajka150 g masła150 ml wina musującego lub szampana1 łyżeczka sody oczyszczonej (8 g)2 łyżki kakaododatkowo tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formyRozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.Do misy wbij jajka (nie oddzielaj żółtek od białek), wsyp cukier i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę, następnie wlej masło i wino. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z sodą i dokładnie wymieszaj.Połowę masy wlej do formy (jak widać na zdjęciu, dałam mniej niż pół), do pozostałej części wsyp kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę kakaową do formy i zamieszaj np. patyczkiem do szaszłyków.Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij z formy po przestudzeniu i udekoruj polewą.Polewa:125 g masła90 g cukru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (100 g)Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała.W rondelku roztop masło (na niewielkim ogniu), dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z kuchenki i wsyp kakao, następnie żelatynę. Gdy wszystko ładnie się rozmiesza, dodaj śmietanę i tak uzyskaną polewą oblej ciasto.

Related PostsKajmakowy mazurek z migdałamiWielkanocna babka muślinowa z bakaliamiMakowo-migdałowa biała babka wielkanocnaPaszteciki (pieczone pierogi) z mięsemSzybki mazurek na waflach (bez pieczenia)