Wykonanie
Baba wielkanocna jako symbol dobrobytu pojawia się na niemal każdym świątecznym
stole, wróżąc dostatek w kolejnych miesiącach. Dzisiaj na blogu swój debiut ma sympatyczna
winna babka w lśniącej sukience. Jest bardzo smaczna, z delikatnym posmakiem i aromatem
wina (ale oczywiście bez procentów, bo te uleciały w trakcie pieczenia). W smaku przypomina mi nieco bajaderkę. Zakochałam się w niej! Żeby ją jeszcze dodatkowo zareklamować dodam, że jest to babka łatwa w przygotowaniu i mało kłopotliwa. A polewa, którą do niej wybrałam, nie kruszy się, nie brudzi, jest błyszcząca i łatwo się kroi.Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kuchenny Bałagan (zrobiłam inną polewę, zredukowałam ilość
cukru, zamiast
oleju dałam
masło i zastąpiłam zwykłe
białe wino musującym)
Składniki na babkę:300 g
mąki pszennej200 g
cukru3
jajka150 g
masła150 ml
wina musującego lub
szampana1 łyżeczka
sody oczyszczonej (8 g)2 łyżki
kakaododatkowo tłuszcz i
bułka tarta do przygotowania formyRozpuść
masło i odstaw do przestygnięcia.Do misy wbij
jajka (nie oddzielaj
żółtek od
białek), wsyp
cukier i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę, następnie wlej
masło i
wino. Zmiksuj. Dodaj
mąkę przesianą z
sodą i dokładnie wymieszaj.Połowę masy wlej do formy (jak widać na zdjęciu, dałam mniej niż pół), do pozostałej części wsyp
kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę
kakaową do formy i zamieszaj np. patyczkiem do szaszłyków.Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij z formy po przestudzeniu i udekoruj polewą.Polewa:125 g
masła90 g
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny3 łyżki kwaśnej
śmietany 18% (100 g)
Żelatynę zalej dwiema łyżkami
wody i odstaw, aby napęczniała.W rondelku roztop
masło (na niewielkim ogniu), dodaj
cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z kuchenki i wsyp
kakao, następnie
żelatynę. Gdy wszystko ładnie się rozmiesza, dodaj
śmietanę i tak uzyskaną polewą oblej ciasto.
Related PostsKajmakowy mazurek z
migdałamiWielkanocna babka muślinowa z
bakaliamiMakowo-migdałowa biała babka wielkanocnaPaszteciki (pieczone pierogi) z
mięsemSzybki mazurek na waflach (bez pieczenia)