ßßß
Składniki :500 g mąki (użyłam typu 650)4 średnie jaja1 kieliszek rumu (wlałam 2 łyżki spirytusu 70%)60 g miękkiego masła60 g cukru pudruśmietana (dałam 4 łyżki kwaśnej 18%)szczypta soliwaniliowy cukier puder do posypaniaolej lub smalec do smażeniaNa stolnicy za pomocą noża zmieszaj mąkę ze sporą szczyptą soli, cukrem oraz z masłem, następnie zbierz „siekaninę” na kupkę, zrób dołek i wbij jajka. Połącz z grubsza składniki, po czym wlej rum (albo spirytus, może być też ocet) i zagniataj ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi. Początkowo będzie dość kleiste i rzadkie, jednak powstrzymaj się od dosypywania mąki. Po kilku minutach wyrabiania stanie się elastyczne i gładkie, nie będzie się kleić do ręki (i umiarkowanie do blatu).Wyrobione ciasto intensywnie ubijaj, składając kilka razy. Następnie podziel na 4 części, by robić faworki partiami. Każdą część wałkuj niemal do przeźroczystości, oszczędnie podsypując mąką (zbyt duży jej dodatek sprawi, że w trakcie smażenia mąka będzie się osypywać z faworków i palić w tłuszczu).Rozwałkowany płat pokrój na pasy o szerokości 3-4 cm, następnie podziel je na mniejsze odcinki, jeśli są za długie. W każdym pasku rób nacięcie przez środek i przewlekaj jeden koniec przez otwór, w ten sposób powstanie charakterystyczna kokardka.Smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym (ale nie na maksa) tłuszczu. Ja użyłam 600 g smalcu i smażyłam na głębokiej patelni o średnicy 33 cm.Gotowe oprósz cukrem pudrem, najlepiej waniliowym


Related PostsPączkiPączki IIOponki serowe (pączki angielskie)Zupa ogórkowa z kaszą mannąBabka na winie musującym