ßßß
Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą.O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć.Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes.........w ubiegłym roku smazyłam podobne / zobacz
Składniki:ok. 250 ml wody120 g masła200 g mąki pszennejszczypta soli4 jajakilka kropli likieru anyżkowegooraz-krem czekoladowy/nutella/ lub waniliowy/budyniowy/ do nadziewania-czerwony likier do dekoracji/można pominąć-cukier puder/ lub drobny /kryształ/do posypaniaWykonanie:-Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.-Wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min.-Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.-Rozgrzać olej.-Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/.-Na papier pergaminowy wyciskać małe pączusie/ wielkości orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć /zsunąć/ do gorącego oleju /zachować odstępy/-Smażyć z obu stron na złoty kolor.