ßßß Cookit - przepis na Bajgle

Bajgle

nazwa

Wykonanie

Bajgle były jedną z potraw, jakie przygotowałam uczestnicząc w Festiwali Kuchni Żydowskiej, który właśnie zakończył się na CinCin. Jestem z nich bardzo zadowolona i na pewno zrobię je jeszcze nie raz . Przepis pochodzi z tej strony . Polecam. :)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
25 g drożdży ( czyli 1/4 opakowania)
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1/3 mąki i cukier, wymieszać, odstawić na 15-20 min. aby ruszyły.
Dodać jajko, rozpuszczone masło, sól, i pozostała mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
W dużym garnku zagotować wodę.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka zrolować w dłoniach cienki wałeczek długości ok. 30 cm. Wałeczek złożyć na pół, skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić oba brzegi , formując kółko.
Bajgle kłaść na wrzącą wodę, gotować po ok. pół minuty na każdej stronie.
Wyjmować łyżką cedzakową na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.
Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia, ok. 25 min.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/11/Bajgle.html