Wykonanie
Bajgle były jedną z potraw, jakie przygotowałam uczestnicząc w Festiwali Kuchni Żydowskiej, który właśnie zakończył się na CinCin. Jestem z nich bardzo zadowolona i na pewno zrobię je jeszcze nie raz . Przepis pochodzi z tej strony . Polecam. :)
1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
wody25 g
drożdży ( czyli 1/4 opakowania)1
jajko2 łyżki
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1/3
mąki i
cukier, wymieszać, odstawić na 15-20 min. aby ruszyły.Dodać
jajko, rozpuszczone
masło,
sól, i pozostała
mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać
mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.W dużym garnku zagotować
wodę.Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka zrolować w dłoniach cienki wałeczek długości ok. 30 cm. Wałeczek złożyć na pół, skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić oba brzegi , formując kółko.Bajgle kłaść na wrzącą
wodę, gotować po ok. pół minuty na każdej stronie.Wyjmować łyżką cedzakową na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.Posmarować rozmąconym
jajkiem, posypać
makiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia, ok. 25 min.