ßßß Cookit - przepis na Kajzerki

Kajzerki

nazwa

Wykonanie

Bułeczki-kajzerki, kto ich nie zna. Wiem, że białe pieczywo jest niezdrowe, mało wartościowe i tak dalej, ale czasem można sobie pozwolić :) bułeczki są miękkie, szybko się robią, są bardzo przyjemne w wyrabianiu.
Przepis na nie krąży po całym internecie, jest na bardzo wielu blogach, więc ciężko mi komukolwiek przypisać autorstwo ;)
Składniki na 8-10 bułeczek:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
12g drożdży świeżych (albo paczuszka suchych)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Koszt: 4-5zł
Czas wykonania: 2,5h
Wykonanie:
W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5. Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Spłaszczamy je lekko dłonią i żyletką lub ostrym nożem - nacinamy. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. Ja lubię nieco bledsze bułeczki, można je podpiec trochę dłużej.
Źródło:http://iamnotevenhere.blogspot.com/2013/05/kajzerki.html