Pomarańcza

nazwa

Historia

Istnieje hipoteza, że do powstania słodkiej pomarańczy przyczynił się człowiek około 2500 lat przed naszą erą. Wcześniej drzewo wydawało gorzkie owoce. Za jej ojczyznę uważa się południową część Chin oraz północno-wschodnie tereny Indii. Do południowej Europy, a konkretniej do Włoch pomarańcze trafiły dopiero w XI wieku. Niestety cały czas smakowo odbiegały od hodowanych w dzisiejszych czasach, dlatego używano ich tylko w aspektach leczniczych. Drzewka pomarańczowe w średniowieczu zaczęły rozprzestrzeniać się dzięki wyprawom portugalskich i hiszpańskich żeglarzy do obu Ameryk. W XVIII wieku pomogli w tym misjonarze i podróżujący przyrodnicy. Dzięki temu pomarańcza rozprzestrzeniła się po całym świecie. Jednak w niektórych regionach dostała rolę tylko drzewka ozdobnego.

Pochodzenie

Największymi producentami pomarańczykraje śródziemnomorskie. Największą ilość uprawiają południowe prowincje Hiszpanii. Poza regionem Basenu Morza Śródziemnego, owoce można spotkać także w Stanach Zjednoczonych. Tutaj na skalę światową uprawiane są na Florydzie i w Kalifornii. Trzecie miejsce w uprawach pomarańczy zajmują Chiny.

Zastosowanie

Pomarańcze są doskonałymi owocami spożywanymi głównie na surowo. Robi się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nektary. Soczyste cząstki owoców dodaje się do deserów, lodów, czekolady oraz sałatek owocowych. Pokrojona w plasterki pomarańcza, zaraz obok cytryny. może służyć do dekoracji wielu potraw, szczególnie ryb i owoców morza. Plasterki można również zasuszyć i wraz z laską cynamonu lub ziarnami kawy, udekorować stół wigilijny.

Jak poznać świeże pomarańcze?

Pomarańcze o intensywnie pomarańczowym kolorze są bardzo dojrzałe, i z reguły mają bardzo słodki lub nawet lekko mdławy smak. Skóra owoców powinna być jędrna, pozbawiona plam, a już z pewnością wszelkich nadgnić i uszkodzeń, ponieważ takie pomarańcze nie będą nadawały się do spożycia.

Właściwości

Pomarańcze to prawdziwe skarbnice witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje niewątpliwie witamina C, która odpowiedzialna jest za lepsze przyswajanie żelaza przez organizm, a także poprawę odporności. W 100 gramach owoców można znaleźć aż 50 mg tej witaminy. Ponadto w pomarańczach zawarty jest duża dawka wapnia (dwa dojrzałe owoce mają równowartość wapnia znajdującego się w jednej szklance mleka). Osoby dbające o linię, z pewnością szukają naturalnego błonnika. I ten składnik można znaleźć w pomarańczach, dzięki niemu uregulowane są procesy trawienne. Błonnik także powoduje uczucie sytości na dłuższy czas. Gospodarka wodna organizmu, może zostać uregulowana dzięki zawartości potasu w owocach. Kolejnym ważnym składnikiem jest kwas foliowy, polecany nie tylko kobietom spodziewającym się potomstwa, ale także osobom posiadającym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę lub choroby nowotworowe. Nie powinno się obierać pomarańczy z białej skórki, która jest ogromnym źródłem witaminy P oraz pektyn. Właśnie dzięki jedzeniu białej skórki możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Wartości odżywcze

Porcja: 140g Kalorie: 71 kcl

Błonnik pokarmowy3.9   g

z cukrów64 kcal

z białek4.6 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.0001064 g

Objętość185 g/m3

Food folate4.2E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.057   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.061   μg

Tłuszcz0.303   g

Tłuszcze nasycone0.036   μg

Węglowodany18   g

Total Folate4.2E-05   μg

Sacharoza6   g

Skrobia0   g

Glukoza2.8   g

Maltoza0   g

Fruktoza3.2   g

Galaktoza0   g

Cukier13   g

Białko1.4   g

Tryptofan0.013   g

Treonina0.023   g

Izoleucyna0.035   g

Leucine0.036   g

Lysine0.067   g

Metionina0.026   g

Cystyna0.015   g

Fenyloalanina0.043   g

Tyrosine0.023   g

Walina0.055   g

Arginina0.11   g

Histydyna0.025   g

Alanina0.069   g

Kwas asparaginowy0.175   g

Kwas glutaminowy0.182   g

Glicyna0.119   g

Prolina0.106   g

Seryna0.049   g

A1.7E-05   μg

B10.000124   mg

C0.078   mg

B69.7E-05   mg

E0.000239   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000529   mg

B120   μg

B26.2E-05   mg

B50.000377   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0.000163   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000181   μg

A(IU)331   IU

Bete-karoten0.000107 μg

Alfa-karoten1.4E-05 μg

Omega-30.017 mg

Omega-60.045 mg

Fosfor0.025   mg

Magnez0.015   mg

Potas0.25   mg

Sód0.000843   μg

Wapń0.066   mg

Żelazo0.00034   mg

Cynk0.000112   mg

Mangan3.5E-05   μg

Miedź6.1E-05   μg

Selen6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.034   μg

Objętość(ml)0   ml