ßßß
Nie jest poznana dokładna historia drożdży, kto je wynalazł oraz kto pierwszy je zastosował do wypieków. Pewne jest, że właściwości odżywcze drożdży były szeroko rozpowszechnione już w starożytnym Egipcie a dalsza ich historia wskazuje na to, że szybko o drożdżach dowiedział się cały świat.
Drożdże to grzyby jednokomórkowe stosowane przede wszystkim w branży spożywczej i farmaceutycznej. Można wśród nich wyróżnić drożdże piekarnicze, winne, piwne, kumysowe oraz kefirowe. Jeśli doda się do ciasta rozczyn drożdżowy, czyli zmieszane drożdże z ciepłym mlekiem, to rozpocznie się w tym momencie proces fermentacji alkoholowej. Podczas tego procesu wydzielany jest alkohol oraz dwutlenek węgla, co powoduje rozpulchnienie ciasta i ostatecznie jego wyrośnięcie. Dlatego drożdże uznawane są za jeden z kilku składników nadających się do rozpulchniania ciasta.
Wybór świeżych drożdży jest niezwykle istotne, ponieważ dodanie nieodpowiedniego spulchniacza do ciasta może skończyć się popsuciem całego wyrobu cukierniczego. Świeżość drożdży można rozpoznać po ich kremowej barwie oraz lekko kwaskowatym smaku. Ponadto można je wtedy z łatwością rozkruszyć. Jeśli drożdże są szarożółte, maziste bądź zeschnięte, to nie powinno się ich używać. Drożdży nie można zamrażać, w ten sposób nie przedłuża się ich terminu, ale wręcz zabija wszelkie własności. Również nie można doprowadzić ich do zaparzenia.
Drożdże głównie stosuje się do wypieków jak sama nazwa wskazuje – drożdżowych. Są one w takich przepisach głównym składnikiem pieczywa oraz wielu ciast. Ponadto drożdże dodaje się także do zaczynu. Często dodaje się je do wyrobu nalewek i win, chociaż należy z takimi przepisami bardzo uważać.
Drożdże są źródłem wielu witamin takich jak witaminy z grupy B i PP, a także składników mineralnych, do których zalicza się wapń, żelazo, selen oraz fosfor. Dlatego drożdże wpływają zbawiennie na zdrowie fizyczne i psychiczne a także na zewnętrzny wygląd, zwłaszcza w przypadku kobiet. Szczególnie witaminy z grupy B działają zbawiennie na układ nerwowy, łagodząc przemęczenie i stresujący tryb życia. Również osoby posiadające dolegliwości psychiczne powinny zażywać drożdże, ponieważ zawarta w nich witamina B3, łagodzi wszelkie zaburzenia umysłowe, spowodowane często jej niedoborem. Drożdże skutecznie pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. W nich zawarta jest witamina B6 odpowiedzialna za uregulowanie przemiany materii. Zawartość w drożdżach selenu i kwasów nukleinowych, a także witaminy E odpowiadają za młody wygląd i dobre samopoczucie. Na cerę trądzikową warto stosować maseczkę, wykonaną z rozpuszczonych drożdży w ciepłej wodzie. Taką maseczkę należy nałożyć na twarz na około 20 minut, a następnie dokładnie zmyć.
Porcja: 12g Kalorie: 26 kcl
Błonnik pokarmowy2,1 g
z cukrów12 kcal
z białek8,8 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,72E-06 g
Objętość15 g/m3
Food folate0,000188 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,321 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0012 μg
Tłuszcz0,571 g
Tłuszcze nasycone0,075 μg
Węglowodany3,6 g
Total Folate0,000188 μg
Cukier0 g
Białko2,9 g
Tryptofan0,039 g
Treonina0,146 g
Izoleucyna0,142 g
Leucine0,215 g
Lysine0,238 g
Metionina0,045 g
Cystyna0,037 g
Fenyloalanina0,129 g
Tyrosine0,089 g
Walina0,169 g
Arginina0,15 g
Histydyna0,068 g
Alanina0,172 g
Kwas asparaginowy0,3 g
Kwas glutaminowy0,462 g
Glicyna0,14 g
Prolina0,12 g
Seryna0,144 g
A0 μg
B10,000772 mg
C2,4E-05 mg
B60,000116 mg
E0 mg
B30,0032 mg
B124,8E-09 μg
B20,000308 mg
B50,0011 μg
B90 μg
K2,4E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,0013 mg
Fosfor0,058 mg
Magnez0,0056 mg
Potas0,093 mg
Sód0,0049 μg
Wapń0,0029 mg
Żelazo0,000325 mg
Cynk0,0011 mg
Mangan3,1E-05 μg
Miedź3,5E-05 μg
Selen9,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %