Drożdże

nazwa

Historia i pochodzenie drożdży

Nie jest poznana dokładna historia drożdży, kto je wynalazł oraz kto pierwszy je zastosował do wypieków. Pewne jest, że właściwości odżywcze drożdży były szeroko rozpowszechnione już w starożytnym Egipcie a dalsza ich historia wskazuje na to, że szybko o drożdżach dowiedział się cały świat.

Czym są drożdże

Drożdże to grzyby jednokomórkowe stosowane przede wszystkim w branży spożywczej i farmaceutycznej. Można wśród nich wyróżnić drożdże piekarnicze, winne, piwne, kumysowe oraz kefirowe. Jeśli doda się do ciasta rozczyn drożdżowy, czyli zmieszane drożdże z ciepłym mlekiem, to rozpocznie się w tym momencie proces fermentacji alkoholowej. Podczas tego procesu wydzielany jest alkohol oraz dwutlenek węgla, co powoduje rozpulchnienie ciasta i ostatecznie jego wyrośnięcie. Dlatego drożdże uznawane są za jeden z kilku składników nadających się do rozpulchniania ciasta.

Po czym poznać świeże drożdże?

Wybór świeżych drożdży jest niezwykle istotne, ponieważ dodanie nieodpowiedniego spulchniacza do ciasta może skończyć się popsuciem całego wyrobu cukierniczego. Świeżość drożdży można rozpoznać po ich kremowej barwie oraz lekko kwaskowatym smaku. Ponadto można je wtedy z łatwością rozkruszyć. Jeśli drożdże są szarożółte, maziste bądź zeschnięte, to nie powinno się ich używać. Drożdży nie można zamrażać, w ten sposób nie przedłuża się ich terminu, ale wręcz zabija wszelkie własności. Również nie można doprowadzić ich do zaparzenia.

Zastosowanie drożdży

Drożdże głównie stosuje się do wypieków jak sama nazwa wskazuje – drożdżowych. Są one w takich przepisach głównym składnikiem pieczywa oraz wielu ciast. Ponadto drożdże dodaje się także do zaczynu. Często dodaje się je do wyrobu nalewek i win, chociaż należy z takimi przepisami bardzo uważać.

Właściwości drożdży

Drożdże są źródłem wielu witamin takich jak witaminy z grupy B i PP, a także składników mineralnych, do których zalicza się wapń, żelazo, selen oraz fosfor. Dlatego drożdże wpływają zbawiennie na zdrowie fizyczne i psychiczne a także na zewnętrzny wygląd, zwłaszcza w przypadku kobiet. Szczególnie witaminy z grupy B działają zbawiennie na układ nerwowy, łagodząc przemęczenie i stresujący tryb życia. Również osoby posiadające dolegliwości psychiczne powinny zażywać drożdże, ponieważ zawarta w nich witamina B3, łagodzi wszelkie zaburzenia umysłowe, spowodowane często jej niedoborem. Drożdże skutecznie pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. W nich zawarta jest witamina B6 odpowiedzialna za uregulowanie przemiany materii. Zawartość w drożdżach selenu i kwasów nukleinowych, a także witaminy E odpowiadają za młody wygląd i dobre samopoczucie. Na cerę trądzikową warto stosować maseczkę, wykonaną z rozpuszczonych drożdży w ciepłej wodzie. Taką maseczkę należy nałożyć na twarz na około 20 minut, a następnie dokładnie zmyć.

Wartości odżywcze

Porcja: 12g Kalorie: 26 kcl

Błonnik pokarmowy2.1   g

z cukrów12 kcal

z białek8.8 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9.72E-06 g

Objętość15 g/m3

Food folate0.000188   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.321   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.0012   μg

Tłuszcz0.571   g

Tłuszcze nasycone0.075   μg

Węglowodany3.6   g

Total Folate0.000188   μg

Cukier0   g

Białko2.9   g

Tryptofan0.039   g

Treonina0.146   g

Izoleucyna0.142   g

Leucine0.215   g

Lysine0.238   g

Metionina0.045   g

Cystyna0.037   g

Fenyloalanina0.129   g

Tyrosine0.089   g

Walina0.169   g

Arginina0.15   g

Histydyna0.068   g

Alanina0.172   g

Kwas asparaginowy0.3   g

Kwas glutaminowy0.462   g

Glicyna0.14   g

Prolina0.12   g

Seryna0.144   g

A0   μg

B10.000772   mg

C2.4E-05   mg

B60.000116   mg

E0   mg

B30.0032   mg

B124.8E-09   μg

B20.000308   mg

B50.0011   μg

B90   μg

K2.4E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60.0013 mg

Fosfor0.058   mg

Magnez0.0056   mg

Potas0.093   mg

Sód0.0049   μg

Wapń0.0029   mg

Żelazo0.000325   mg

Cynk0.0011   mg

Mangan3.1E-05   μg

Miedź3.5E-05   μg

Selen9.6E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %