ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

nazwa

Wykonanie

Świetne danie na upalne dni, jakich w końcu doświadczamy w uk już od prawie dwóch tygodni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale u mnie w kuchni i bez niego było 28 st C, więc lekki wzrost ciepła był nieodczuwalny. Piersi z kurczaka w meksykańskim stylu to danie naprawdę godne polecenia. Lekko paprykowy kurczak upieczony na warstwie pieczonych ziemniaków i dodatek mocno cytrynowej salsy sprawiają, że potrawa jest lekka, orzeźwiająca (duże znacznie smakowe ma tu sok z cytryny) i co ważne mało kaloryczna. Polecam.
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki papryki
bardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)
2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojona
pół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkiem
2 limonki - u mnie cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki obtaczamy w oleju i papryce. Doprawiamy sola i pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory, cebulę, avocado, chilli, zioła i sok z jednej cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem. Ziemniaki z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Przepis inspirowany przepisem z "Sainsbury's magazine" June 2013
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/07/piers-z-kurczaka-w-meksykanskim-stylu.html