Wykonanie
Świetne danie na upalne dni, jakich w końcu doświadczamy w uk już od prawie dwóch tygodni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale u mnie w kuchni i bez niego było 28 st C, więc lekki wzrost ciepła był nieodczuwalny.
Piersi z kurczaka w meksykańskim stylu to danie naprawdę godne polecenia. Lekko
paprykowy kurczak upieczony na warstwie pieczonych
ziemniaków i dodatek mocno cytrynowej salsy sprawiają, że potrawa jest lekka, orzeźwiająca (duże znacznie smakowe ma tu
sok z cytryny) i co ważne mało kaloryczna. Polecam.

500 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
paprykibardzo duża
pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był
łosoś)2 duże
pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych1/2 małej
czerwonej cebuli, drobno pokrojonej1
avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę1 czerwona
papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojonapół pęczka liści
kolendry - u mnie
pietruszka z
koperkiem2
limonki - u mnie
cytrynyPiekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ziemniaki obtaczamy w
oleju i
papryce. Doprawiamy
sola i
pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą
papryki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.W międzyczasie przygotowujemy salsę.
Pomidory,
cebulę,
avocado,
chilli,
zioła i sok z jednej
cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy
solą i
pieprzem.
Ziemniaki z
kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami
cytryny lub
limonki.

Przepis inspirowany przepisem z "Sainsbury's magazine" June 2013