Wykonanie
Sałatka z
ryżem z dodatkiem
kurczaka i warzyw, bez
majonezu. Można do niej wykorzystać zarówno resztki
kurczaka z pieczeni jak i ugotowany wcześniej
ryż. Świetna jako
sałatka do pracy, smaczna i dość lekka. Przepis jest dla 2 osób, ale porcja jest naprawdę duża.
Sałatka ryżowa z
kurczakiem (przepis dla 2 osób)150 g
ryżu jaśminowego100 g pieczonego
kurczaka1/2 krótkiego
ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę250 g
pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół4 gałązki
szczypiorku, pokrojonegopuszka (310 g )
kukurydzy, odcedzonadressing:3 łyżki
oleju z
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka płynnego
miodu1 łyżeczka
musztardy1 mała czerwona
papryczka chilli, bez gniazd, pokrojona w plasterki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą, zimną
wodą i odcedzamy ponownie. Pozostawiamy w durszlaku a w międzyczasie przygotowujemy dressing.Wszystkie składniki na dressing mieszamy w małej misce, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ryż przekładamy do miski(jeszcze ciepły) i łączymy z dressingiem. Wstawiamy do lodówki.
Kurczaka dzielimy na małe części i razem z
ogórkiem,
pomidorami,
szczypiorkiem i
kukurydzą mieszamy z
ryżem. Ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem.
Przepis z książki "Salads" wydawnictwa Murdoch