Wykonanie
Moja ulubiona, spodoba się tym, którzy lubią wyraźne i ostre smaki.
Sos musztardowy, z
miodem,
octem winnym i
majonezem jest jednocześnie słodki i ostry, co w połączeniu z
kurczakiem,
sałatą i innymi warzywami
daje bardzo smaczną kompozycję. Taka nie może się znudzić.Wróciłam do pomysłu na miseczki z
ogórka, tym razem zrobiłam niewielkie talerzyki, znów pomysł "na jeden kęs".
Składniki:
ogórek zielony
sałata (różnokolorowa będzie ładniej wyglądała)
pomidory cherry
kukurydza konserwowapierś z kurczaka (może być z rosołu, grillowana lub pieczona)1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardy2 łyżki
majonezu4 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Wydrążyć delikatnie niewielkie wgłębienia.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.Liście
sałaty oczyścić i osuszyć, porwać na niewielkie kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry.
Kukurydzę odsączyć z
wody.
Musztardę,
miód,
ocet i
majonez wymieszać dokładnie, dodać
oliwę i ponownie połączyć składniki.Na
ogórkowe talerzyki położyć kawałki
sałaty,
kurczaka,
pomidora oraz
kukurydzę. Polać dressingiem i udekorować, np listkami
rukoli.Smacznego :)