ßßß Cookit - przepis na Pilaf z Kaszmiru

Pilaf z Kaszmiru

nazwa

Wykonanie

Kolejny pilaf na blogu. Ryż z dyskretną nutą słodyczy, przesycony korzennymi aromatami. Nie mogłam się od niego oderwać. Genialny dobór i proporcje wszystkich składników. Świetny nie tylko jako dodatek do curry, ale i samodzielne danie. Robiłam ten aromatyczny ryż dwa razy, za pierwszym razem nie dodawałam fig i chyba nawet ta wersja bez fig bardziej mi smakowała. Choć potrawa wydaję się być skomplikowana (ta lista składników) to jednak jest bardzo prosta i przygotowanie jest niemalże błyskawiczne. Uczta smakowa gwarantowana. Polecam.
4 łyżki oleju roślinnego
3/4 łyżeczki ziaren kuminu
7,5 cm kory cynamonu
3 goździki
3 nasiona zielonego kardamonu
1 liść laurowy
1 mała lub średnia cebula, pokrojona w paski
15 g migdałów bez skórek, grubo posiekanych (dałam płatki migdałowe)
10 g rodzynek
200 g ryżu basmati, wypłukanego
duża szczypta szafranu, namoczonego w 2 łyzkach gorącego mleka
2 suszone figi, pokrojone
sól i dużo świeżo mielonego pieprzu, do smaku
15 g orzechów włoskich lub pistacjowych
Podgrzewamy olej na dużej patelni lub rondlu. Dodajemy wszystkie całe przyprawy i lisć laurowy i smażymy na niewielkim gazie ok 30 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie miękka i złota, po czym dodajemy migdały i rodzynki i smażymy kolejne kilka minut.
Dodajemy odcedzony ryż do patelni. Mieszamy przez minutę po czym dodajemy 400 ml wody, mleczko szafranowe i figi (jesli używamy). Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, redukujemy gaz , przykrywamy i gotujemy na takim małym ogniu ok 7-8 minut. Sprawdzamy, czy ryż jest ugotowany, jeśli nie to dogotowujemy jeszcze minutę. Doprawiamy i dodajemy orzechy. Pozostawiamy na 4 minuty, by odparowała woda i podajemy gorące.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/pilaf-z-kaszmiru.html