ßßß Cookit - przepis na Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies

Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies

nazwa

Wykonanie

Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji.
Potrawa jest łatwa i szybka do przygotowania, chociaż odradzam w tym przypadku korzystanie z ryżu w torebkach.
Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.)
Składniki (porcaja do 2-3 osób)
1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati
1 mała czerwona c ebula drobno posiekana
3 goździki
3 ziarna kardamon u
kawałek cynamonu - ok. 2 cm
1 liść laurowy
sól do smaku
1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody
2 łyżki masła Ghee
opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru
opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
Umyć dobrze ryż. Zmielić razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać(opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Dodać umyty ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu. Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie i ryż będzie miękki.
Do dekoracji
1 mała c ebula pokrojona w cienkie plasterki
orzechy nerkowca i rodzynki po 5-10 sztuk
olej lub mało ghee
Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor . W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli,
Udekorować gotowany ryż cebulką, orzechami nerkowca i rodzynkami.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/03/nei-choru-ghee-rice-dineshs-recipies.html