Wykonanie
Kalafiorowa, to jedna z moich ulubionych zup. Zwykła, tradycyjna, z pływającymi warzywami, dużą ilością
masła i
koperku. Robię ją od wielu lat niezmiennie tak samo i niezmiennie się nią zachwycam(nie tylko ja zresztą). A ponieważ w sklepach coraz więcej
młodych warzyw, więc i zupa kalafiorowa będzie częściej gościć na naszym
stole. Ku uciesze nas wszystkich.
kalafior4
ziemniaki2
marchewkikawałek
selera korzeniowegoliście z
selerapietruszkakawałek
poracebula2
kostki rosołowelistek laurowy,
ziele angielskie(kilka ziaren)
natka pietruszki,
koper(dużo
kopru)
masło(sporo, tak aby było wyraźnie czuć
maślany smak)
sól i
pieprz do smaku
śmietanaW sporym garnku zagotowujemy
wodę, dodajemy warzywa(
seler,
por,
pietruszka,
cebula, pokrojona
marchew),
listek laurowy,
ziele angielskie,
kostki rosołowe. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy podzielonego na cząstki
kalafiora i pokrojone
ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy sporo
masła, dużo
koperku i
natkę pietruszki. Gdy zupa jest już w talerzach, dodajemy
śmietanę.