ßßß Cookit - przepis na Jabłka faszerowane mięsem

Jabłka faszerowane mięsem

nazwa

Wykonanie

Faszerujemy cukinię, paprykę, pomidory, czemu nie zrobić jabłek w wersji wytrawnej?
Lista zakupów dla 4 osób:
4 duże jabłka
1 mała cebula
50 g boczku
150 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
4 plastry sera (ewentualnie)
Na suchą patelnię wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek.
Zrumienić. Dodać posiekaną cebulę i chwilę razem smażyć, często mieszać. Dodać mielone mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Cały czas mieszać, aż mięso się dobrze usmaży.
Jabłkom ściąć czapeczki. Każde wydrążyć. Środki można dodać do mięsa mielonego. Jabłka nafaszerować. Przykryć czapeczkami.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. ułożyć jabłka. Piec ok. 35 min. w 180 st.(góra- dół). Kilka minut przed końcem można położyć pod czapeczkami jabłek plastry żółtego sera.
Podałam z ugotowanym na parze brokułem.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/10/Jablka-faszerowane-miesem.html