Wykonanie
Taki domowy rarytas z pajdą dobrego
chleba,
ogórkiem i
pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego
męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam, że ten wyszedł w sam raz
smakowo i proporcjonalnie do
mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło.



SKŁADNIKI:500 g
słoniny300 g
boczku400 g
wieprzowego mięsa mielonego np.
łopatka lub
szynka2 średnia
cebula4-5 ząbków
czosnkusól,
pieprz,
majeranek1
jabłkoWYKONANIE
Boczek i
słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło)W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie
przetwory) najpierw przetapiamy
słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.Do wytopionej
słoniny dodajemy pokrojony
boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek.Następnie dodajemy
mielone mięso i dalej wysmażamy.

Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli.
Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do
smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min.Doprawiamy
solą .
pieprzem,
majerankiem.Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy w lodówce.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.