Wykonanie
Pogodynka i Pogodynek kraczą, że zima z siarczystym mrozem jeszcze do nas powróci dlatego warto uzbroić się w dodatkowy tłuszczyk. A tak całkiem
serio, to uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy
smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego
mięsa z
szynki i
boczku. Cudownie pachnie
czosnkiem i
majerankiem. Do tego
wiejski chleb i
kwaszony ogórek - niebo w gębie :).

Czas wykonania – 45 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:350 g
słoniny bez skóry150 g
chudego boczku, pokrojonego w drobną kostkę150 g
mięsa mielonego z
szynki1 duża
cebula drobno posiekana1
jabłko bez skórki, starte na dużych oczkach1 ząbek
czosnku¾ łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonego
majerankupieprz świeżo mielonySposób wykonania:
słoninę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w jak najmniejszą kostkę,wrzucamy do głębokiej patelni i pozostawiamy na średnim ogniu do wytopienia, około 30 min. aż skwarki lekko się przyrumienią,
mięso mielone rozdzielamy lekko widelcemnastępnie dodajemy
boczek,
cebulę i
mięso mielone do wytopionej
słoniny, smażymy około 10 min,
czosnek rozcieramy z
solą, na koniec wrzucamy starte
jabłko ( możemy je delikatnie skropić
cytryną ),
czosnek oraz
pieprz i
majeranek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze około 5 min.całość wlewamy do naczynia (najlepiej z kamionki) i pozostawiamy do wystygnięcia w chłodnym miejscu.