ßßß Cookit - przepis na Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

nazwa

Wykonanie

Pogodynka i Pogodynek kraczą, że zima z siarczystym mrozem jeszcze do nas powróci dlatego warto uzbroić się w dodatkowy tłuszczyk. A tak całkiem serio, to uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
350 g słoniny bez skóry
150 g chudego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
150 g mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula drobno posiekana
1 jabłko bez skórki, starte na dużych oczkach
1 ząbek czosnku
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania:
słoninę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w jak najmniejszą kostkę,
wrzucamy do głębokiej patelni i pozostawiamy na średnim ogniu do wytopienia, około 30 min. aż skwarki lekko się przyrumienią,
mięso mielone rozdzielamy lekko widelcem
następnie dodajemy boczek, cebulę i mięso mielone do wytopionej słoniny, smażymy około 10 min,
czosnek rozcieramy z solą, na koniec wrzucamy starte jabłko ( możemy je delikatnie skropić cytryną ), czosnek oraz pieprz i majeranek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze około 5 min.
całość wlewamy do naczynia (najlepiej z kamionki) i pozostawiamy do wystygnięcia w chłodnym miejscu.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/02/Domowy-smalec-ze-skwarkami.html