Wykonanie
Ponownie umówiłam się na gotowanie z
Kasią :)
Kasia zaproponowała tym razem ciasto funtowe, które zrobiłyśmy w wersji korzennej. Jestem nim zachwycona- jest smaczne i aromatyczne, na pewno upiekę je na Święta.Lista zakupów :125 g
mąki pszennej przesianej125 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
masła250 g
cukruziarenka z 1/4
laski wanilii lub
cukier waniliowyskórka otarta z 1
cytryny4 duże
jajka1 łyżka
mleka1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatałowej60 g posiekanych, uprażonych
orzechów laskowychcukier puder do posypania
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, z
cynamonem i gałką.W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem na gładką masę, stopniowo wbijać
jajka,
wanilię,
skórkę cytrynową- wszystko dobrze utrzeć. Dosypywać sukcesywnie
mąkę i
mleko. Dosypać
orzechy.Formę ( z kominem lub małą keksówkę) natłuścić dwukrotnie rozpuszczonym
masłem, obsypać
mąką, wylać ciasto i piec 1 godz. w 180 st. do suchego patyczka. Ciasto piekłam 10 min. dłużej, ale przykryłam je z góry folią.Ciasto wyjąć, oddzielić boki od formy, odstawić na 10 min. następnie wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Udekorować
cukrem pudrem.
Kasiu dziękuję za wspaniały przepis, a Was zapraszam do obejrzenia Jej wersji:)

Smacznego życzy
oliwek:)