Wykonanie
Mam jeszcze sporo domowego
musu jabłkowego, więc co jakiś czas próbuję nowego przepisu na ciasta z
jabłkami. Tym razem upiekłam smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu jabłecznik z
budyniem. Przy jego przygotowaniu warto pamiętać, że to, jak bardzo słodki jest
budyń oraz mus ma wpływ na smak ciasta (jak bardzo będzie słodkie). Ja użyłam budyniu
waniliowego, ale można przyrządzić ciasto z innym ulubionym
budyniem, na przykład
czekoladowym czy karmelowym. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)Polecam też moje przepisy na ucierany jabłecznik i szarlotkę :) na blaszkę o wymiarach 24x40 cm:2 szklanki
mąki pszennej,szklanka
mąki krupczatki,2
jajka (zimne),16 g
cukru waniliowego,3/4 szklanki
cukru pudru,250 g zimnego
masła,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 budynie,litr
mleka (do budyniu; można użyć trochę mniej),litrowy słoik domowego
musu jabłkowego z
cynamonemPrzesianą
mąkę połączyć z proszkiem,
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę
masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać
jajka i zagnieść ciasto (powinno ładnie się połączyć, ale gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej
wody; w przypadku, gdy będzie zbyt klejące, odrobinę
mąki). Podzielić je na dwie części, jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Na spód nałożyć
mus jabłkowy, wyrównać. Ugotować budynie z
cukrem na litrze
mleka i gorący wylać na
jabłka, poczekać, aż odparuje. Po kilku minutach nałożyć rozwałkowaną wcześniej drugą porcję ciasta (trzeba rozwałkować ją na tyle, by zakryła warstwy - warto przymierzyć ciasto do blaszki, by sprawdzić, czy pasuje; najłatwiej wałkować
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - wtedy nie będzie się przyklejać do wałka). Nakłuć i piec w 200 stopniach około 45-50 minut. Gotowe posypać
cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozlatywać!