Składniki2kg jabłek (szara reneta)0,5 szklanki cukru1 łyżka cynaomnu3 łyżeczki mąki ziemniaczanejCiasto2 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru pudru3 żółtka10 dag masła schłodzonego2 łyżki smalcu1 łyżeczka proszku do pieczeniaBudyń3 szklanki mleka3 całe jaja3 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej1 szklanka cukru1 cukier waniliowy0,5 kostki masłaKruszonka1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru pudru80 dag masłaSposób przygotowaniaCiastoKrok 1Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i zawijamy w folię. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.Krok 2Jabłka obieramy kroimy w kostkę i dusimy z cukrem do miękkości. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną.Krok 31 szklankę mleka miksujemy z mąkami i jajkami. 2 szklanki zagotowujemy z cukrami i masłem. Następnie dolewamy masę mleczno-jajeczną i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.KruszonkaKrok 4Wszystkie składniki zagniatamy do powstania sypkiej kruszonki.Krok 5Ciasto wykładamy w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15-20 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy wykładamy masę jabłkową, na to budyń i kruszonkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.