ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2kg jabłek (szara reneta)
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cynaomnu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
10 dag masła schłodzonego
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
3 szklanki mleka
3 całe jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła
Kruszonka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
80 dag masła
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i zawijamy w folię. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
Krok 2
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i dusimy z cukrem do miękkości. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną.
Krok 3
1 szklankę mleka miksujemy z mąkami i jajkami. 2 szklanki zagotowujemy z cukrami i masłem. Następnie dolewamy masę mleczno-jajeczną i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.
Kruszonka
Krok 4
Wszystkie składniki zagniatamy do powstania sypkiej kruszonki.
Krok 5
Ciasto wykładamy w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15-20 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy wykładamy masę jabłkową, na to budyń i kruszonkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7575/szarlotka-z-budyniem