Wykonanie
1 podwójna
pierś z kurczaka2
marchewki1
pietruszkamały kawałek
selera4 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowy1
cebula1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
masła2 łyżki
mąki ryżowej1 łyżeczka
estragonu4 łyżki posiekanej
natki pietruszki180 g
ryżu basmati½ łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprz
Przepis na 2 duże porcjeBezglutenowyZawiera:
Nabiał1.
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej
wody. 2. Zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj ½ łyżeczki
soli i gotuj 20 minut na małym ogniu. 3. Tymczasem umyj i obierz
marchewki,
pietruszkę i
seler. 4. Po 20 minutach dodaj je do
mięsa razem z ziarenkami
ziela angielskiego i
liściem laurowym. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu. 5. Warzywa i
mięso wyjmij łyżką cedzakową (zachowując
bulion) i odstaw na chwilę do przestudzenia. 6. Kiedy przestygną, pokrój warzywa w słupki albo kosteczkę, a
mięso podziel palcami na mniejsze kawałki. 7. W międzyczasie przepłucz
ryż (na sitku) pod bieżącą, zimną
wodą i ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem
gałki muszkatołowej. 8. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej łyżkę
oleju i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę
cebulę. 9. Dodaj
mąkę ryżową razem z
masłem i mieszaj aż się roztopi. 10. Na patelnię wlej jedną szklankę
bulionu, dodaj
estragon i mieszając, zagotuj. Sos powinien zgęstnieć. 11. Dorzuć warzywa,
mięso i podlej drugą szklanką
bulionu. Dopraw
solą,
pieprzem i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez minutę i odstaw z ognia. Posyp posiekaną
natką pietruszki i podawaj z ugotowanym
ryżem.

Szarlotka owsiana bezglutenowaWegańskie owsiane
ciasteczka bez
cukru