Wykonanie
1,6 kg
kurczak1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżeczki suszonej
papryki1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
ziela angielskiego1
pomarańczalistki oberwane z pęczku
tymianku1
cebulaok. 750 g
marchewek1 kg
ziemniaków4 ząbki
czosnku2 łyżki
miodu lub
syropu z agawyok. 0,5 l
bulionu1 łyżka
mąki do zagęszczenia (użyłam ryżowej)
oliwa z oliweksólpieprz
Przepis na 4–5 porcjiBezglutenowy
Pomarańczę (jak wszystkie
cytrusy) dobrze jest wyszorować pod zimną
wodą i kolejno sparzyć wrzątkiem, zwłaszcza jeśli do dania lub wypieku będziemy używać startej skórki.1. Piekarnik nagrzej do 200˚C. 2. W moździerzu roztłucz ziarenka
ziela angielskiego, dodaj suszone
zioła, sporą szczyptę
soli i
czarny pieprz. Wymieszaj i dodaj trochę startej skórki z
pomarańczy, połowę listków
tymianku i ponownie rozgnieć. 3. Wlej 1 łyżkę
oliwy i po wymieszaniu natrzyj umytego i osuszonego
kurczaka. 4.
Cebulę posiekaj w piórka, 1
marchewkę w plasterki i umieść je na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. 5.
Kurczaka połóż na warzywach i
skrop oliwą. 6.
Pomarańczę przekrój na pół i jedną z połówek umieść wewnątrz
kurczaka (drugą połowę zachowaj do przygotowania
marchewek). 7.
Kurczaka umieść w nagrzanym piekarniku. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz ok. 75–80 minut. 8. W międzyczasie podgotuj przepołowione
ziemniaki (ok. 5 minut), odsącz i odstaw do lekkiego osuszenia na kilka minut. 9. Przełóż je do żaroodpornego naczynia,
posól, wrzuć obrane ząbki
czosnku i
skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz z
kurczakiem 50 min. od czasu do czasu potrząsając naczyniem. 10. Teraz podgotuj przepołowione
marchewki przez 4–5 minut. Odsącz i osusz jak w przypadku
ziemniaków. 11. Przełóż je na blachę, wymieszaj z
miodem, drugą częścią
tymianku. Wyciśnij na nie sok z odłożonej
pomarańczy,
skrop oliwą i odstaw. 12. Kiedy
kurczak będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, wstaw blaszkę z
marchewkami i zwiększ ponownie do 200˚C. Pamiętaj o ziemniakach! Moje piekłam dodatkowo z
marchewkami jakieś 15–20 minut. 13.
Kurczaka przełóż na tacę i nakryj luźno folią aluminiową. Sok i warzywa z naczynia żaroodpornego przelej do rondelka i ustaw na średni ogień. Dodaj
mąkę, a kiedy zbrązowieje wlej
bulion. 14. Doprowadź szybko do wrzenia i gotuj 5 minut mieszając. Gotowy sos przecedź przez sitko do sosjerki.

Jeżeli uda Ci się kupić
ziemniaki i
marchewkę z zaufanego źródła lub ekologiczne, wystraczy jeśli je porządnie wyszorujesz z ziemi. Nie trzeba ich obierać. Dzięki zachowanej skórce będą bardziej odżywcze i dostarczą więcej błonnika pokarmowego.





Przepis pochodzi z czasopisma J. Olivera Recipe Yearbook 2012/13 .Pierogi z
kapustą i
grzybamiPiernik