Wykonanie


Składniki:4 plastry z
szynki wieprzowej1,5 szklanki
bulionuMarynata:
sólpieprz2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynupo 1/4 łyżeczki
suszonego oregano,
tymianku,
estragonuoliwa z oliwekKapusta duszone i pieczone ziemniaczkipołowa małej główki
kapusty6
ziemniaków2
marchewki1 duża
cebulaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
chili,
kurkuma,
gałka muszkatołowaoliwa z oliwekMięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem i mocno rozbijam tłuczkiem do
mięsa na cienkie plastry.
Czosnek obieram, drobno siekam z odrobiną
soli, żeby puścił sok. Dodaję
zioła suszonei wszystko razem mieszam. Marynatą nacieram plastry
mięsa z obu stron. Umieszczam na talerzu, jeden na drugim, przykrywam folią aluminiową i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Plastry obtaczam w
mące z obu stron i smażę na rozgrzanej
oliwie do zrumienienia. Podlewam
bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięska- około 40minut. W razie potrzeby podlewam
bulionem, tak by
mięsko cały czas było przykryte sosem.
Kapustę szatkuje (u mnie- w robocie kuchennym), obieram
marchewkę i kroję w plastry.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewam
oliwę, wrzucam
cebulę i
marchewkę- smażę, aż
cebula się zeszkli. Następnie dodaję wszystkie
przyprawy i poszatkowaną
kapustę. Smażę na małym ogniu prze około 3 minuty, wlewam szklankę
wody. Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę do miękkości
kapusty. Mieszam od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewam trochę
wody, ale ostatecznie cała powinna odparować.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plasterki i zapiekam jeszcze chwilę w piekarniku wraz z
przyprawą do kurczaka.Na talerze wykładam duszoną
kapustę, obok
ziemniaki, a na tym układam
bitki z sosem.
