ßßß
przepis na 7 dużych naleśnikówBezglutenowyZawiera:JajaNabiałMleko ryżowe nadaje dodatkową słodycz naleśnikom, dlatego jeśli chcesz użyć zwykłego mleka dodaj 1-2 łyżki syropu z agawy lub np. cukru z wanilią.Naleśniki kasztanowe1. Jajko rozbij do miski i roztrzep je trzepaczką razem z solą, wodą i mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przesiewając ją przez sitko), energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 1 godzinę, żeby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką. Jeśli ciasto zgęstnieje dolej odrobinę wody i jeszcze raz wymieszaj. 5. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo ciemne i trzeba dobrze wyczuć moment, kiedy przerzucić je na drugą stronę, bo bardzo łatwo je przypalić. Smażyłam ok. 2 minuty z jednej strony i 30 sekund z drugiej. 6. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz.Nadzienie1. Ser rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (ja to robię widelcem, dalej go rozdrabniając na kremowy serek).Polewa jogurtowa1. Laskę wanilii przekrój na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Dodaj je wraz z pozostałymi składnikami do jogurtu wymieszaj.Na jaśniejszą część usmażonego naleśnika nałóż porcję sera, kilka kawałków przekrojonych truskwek i złóż na cztery. Polej jogurtem i od razu podawaj, posypane dodatkowymi truskawkami.





Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”Duszona młoda kapusta