Wykonanie
Ciasto na naleśniki250 g
mąki kasztanowej200 ml
mleka ryżowego150 ml
wodyszczypta
soli1
jajko2 łyżki
oleju rzepakowegoNadzienie400 g
białego sera (nie kwaśny!)½ łyżeczki
cynamonu3–4 łyżki
jogurtu naturalnego4 łyżki
syropu z agawyPolewa jogurtowaok. 400 ml
jogurtu naturalnego2–3 łyżki
syropu z agawyszczypta
cynamonuziarenka z ½
laski waniliiDodatkowo
truskawki do podania (ew.
maliny,
poziomki)

przepis na 7 dużych naleśnikówBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałMleko ryżowe nadaje dodatkową
słodycz naleśnikom, dlatego jeśli chcesz użyć zwykłego
mleka dodaj 1-2 łyżki
syropu z agawy lub np.
cukru z
wanilią.Naleśniki
kasztanowe1.
Jajko rozbij do miski i roztrzep je trzepaczką razem z
solą,
wodą i
mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj
mąkę (najlepiej przesiewając ją przez sitko), energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości
śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 1 godzinę, żeby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj
olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką. Jeśli ciasto zgęstnieje dolej odrobinę
wody i jeszcze raz wymieszaj. 5. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Naleśniki z
mąki kasztanowej są bardzo ciemne i trzeba dobrze wyczuć moment, kiedy przerzucić je na drugą stronę, bo bardzo łatwo je przypalić. Smażyłam ok. 2 minuty z jednej strony i 30 sekund z drugiej. 6. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz.Nadzienie1.
Ser rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (ja to robię widelcem, dalej go rozdrabniając na kremowy
serek).Polewa jogurtowa1.
Laskę wanilii przekrój na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Dodaj je wraz z pozostałymi składnikami do
jogurtu wymieszaj.Na jaśniejszą część usmażonego naleśnika nałóż porcję
sera, kilka kawałków przekrojonych truskwek i złóż na cztery. Polej
jogurtem i od razu podawaj, posypane dodatkowymi
truskawkami.







Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”Duszona
młoda kapusta