Wykonanie
Pomysłów na nowe dania mam mnóstwo. Nie zawsze jednak pokrywają się one z tym, co aktualnie znajduje się w mojej lodówce...Jak zaoszczędzić, a przede wszystkim: jak nie wyrzucać jedzenia? Dziś rada numer jeden:
Chleb zamiast
bułekBochenek własnoręcznie upieczonego, bądź kupionego w piekarni
chleba jest ekonomiczniejszy niż
bułki. Wiadomo, że najsmaczniejsze jest jednak świeże
pieczywo. Co zrobić z lekko czerstwym chlebem? Przerobić na grzanki! Do tego, takie śniadanie na ciepło, wspaniale dodaje energii w zimowe poranki!:)- Kromki
chleba obtaczamy w roztrzepanym z
mlekiem jajkiem. Doprawiamy
cynamonem i
wanilią. Smażymy z obu stron na roztopionym
maśle. Podajemy z ulubionym
dżemem. Dla mnie najsmaczniejsze są z
dżemem pomarańczowym i
kubkiem gorącego
kakao:) W wersji wytrawnej zamiast
cynamonu i
wanilii dodajemy
czosnek,
oregano,
bazylię i
tymianek.- Kromki
chleba smarujemy pozostałym z obiadu pesto. Posypujemy
parmezanem. Można dodać uprażone
pestki słonecznika. Użyć możemy praktycznie każdego sosu, który zostanie nam z poprzedniego dnia (np.
sosu pomidorowego, czy
szpinakowego).- Kromki
chleba nacieramy
oliwą z oliwek i
czosnkiem. Posypujemy
solą morską i zapiekamy w piekarniku.A Wy co robicie z czerstwego chleba?Dobrego dnia!:)