Wykonanie
Kotlety – jak widać – można zrobić ze wszystkiego; tym razem z
buraczków. Smakują wyśmienicie, szczególnie w połączeniu z surówką
brukselki i smażonymi ziemniaczkam…, pycha!Warto spróbować. Takie kotleciki zawierają pełnowartościowe
białko przez połączenie
fasoli i makronu.Jeśli chcemy je zrobić w wersji bezglutenowej, dodajmy zamiast
makaronu ryż.

Składniki:1
cebula2
buraczki1, 5 szklanki ugotowanego
makaronu (lub
ryżu)3 ząbki
czosnku1,5 szklanki ugotowanej
czarnej fasolki lub innej, może być z puszki
Przyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
przyprawa warzywnaBuraczki ścieramy na tarce,
cebulkę kroimy w drobną kostkę i całość smażymy na
oleju lub wodzie do uzyskania miękkości, około 10 min.Pod koniec smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę
czosnek i 1 łyżkę
octu winnego lub
jabłkowego. Dodajemy do tego rozdorbioną widelcem lub zmiksowaną w robocie kuchennym
fasolę z
makaronem.Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonym siemieniu lnianym lub
bułce tartej i smażymy.Z przepisu wychodzi ok.10 kotlecików.Podajemy z pieczonymi lub smażonymi
ziemniakami oraz surówką z
brukselki.Surówka z
brukselki:
Brukselkę kroimy albo ścieramy w robocie kuchennym na cieniutkie paseczki,
szczypiorek i
koperek drobno kroimy.
Czerwoną kapustę ścieramy bardzo cieniutko.Wszystko mieszamy razem dodając
majonez sojowy i doprawiając
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.