ßßß
Składniki:1 cebula2 buraczki1, 5 szklanki ugotowanego makaronu (lub ryżu)3 ząbki czosnku1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasolki lub innej, może być z puszkiPrzyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywnaBuraczki ścieramy na tarce, cebulkę kroimy w drobną kostkę i całość smażymy na oleju lub wodzie do uzyskania miękkości, około 10 min.Pod koniec smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i 1 łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Dodajemy do tego rozdorbioną widelcem lub zmiksowaną w robocie kuchennym fasolę z makaronem.Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonym siemieniu lnianym lub bułce tartej i smażymy.Z przepisu wychodzi ok.10 kotlecików.Podajemy z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami oraz surówką z brukselki.Surówka z brukselki:Brukselkę kroimy albo ścieramy w robocie kuchennym na cieniutkie paseczki, szczypiorek i koperek drobno kroimy.Czerwoną kapustę ścieramy bardzo cieniutko.Wszystko mieszamy razem dodając majonez sojowy i doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny.