Proste dania są zawsze przydatne gdyż nie zawsze mamy czas i ochotę na długie gotowanie. Soczewica jest dobrym rozwiązaniem. Choć należy do roślin strączkowych nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Jest też bardzo smaczna i bez wykwintnych przypraw, używając wyłącznie soli i czosnku, można z niej wyczarowć smaczne, szybkie i pożywne danie.Składniki:1 szklanka soczewicy1 cebula2 ząbki czosnku1-2 łyżki mąkisól, pieprzziołowy, przyprawa warzywnamajonezsojowyszpinak świeży lub mrożony (posiekany)Wykonanie:Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody.Cebulę i czosnek smażymy dodając pod koniec smażenia szpinak.Dodajemy rozprowadzoną z majonezem i wodąmąkę i zasmażamy.Mieszamy wszystkie składniki.Podajemy z ziemnikami, ryżem lub makaronem.Soczewicę ze szpinakiem można przetworzyć w inne potrawy:1. Zmielić i użyć jako pastę na chleb.2. Jako nadzienie do krokietów. Dodajemy pokrojone, usmażone pieczarki i ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka.Foto. M.Bojko