Wykonanie
Badanie przeprowadzone przez dr A. Solomon na grupie 10 , 000 tysięcy osób wykazało, że osoby z najwyższym poziomem cholesterolu pomiedzy 40 a 45 rokiem życia miały o 58 % wyższe ryzyko zachorwania na chorobę Alzheimera w porównaniu do osób z najniższym poziomem cholesterolu.*Widziałam osoby w różnym stadium tej choroby. Smutne i przykre doświadczenie dla chorego i jego rodziny. Dlatego zachęcam do wprowadznia zmian w jadłospisie i korzystania coraz częściej z potraw bez produktów pochodzenia zwięrzecego. Zamiast
sera czy
wędliny, prosta pasta z
szoczewicy.Składniki:2 szklanki ugotowanej
soczewicyok. 3 łyżki
majonezu sojowego lub z
ziemniaka1 ząbek
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
przyprawa warzywnapokrojona
pietruszka lub
koperek do dekoracjiWszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym i doprawiamy do smaku. Podajemy do
chleba z
pomidorem lub
ogórkiem kiszonym,
cebulką,
sałatą, itp.*R. Pawlak „W obronie wegetarianizmu”