Wykonanie
Chcąc się odstresować czasami sięgam po
słodycze. Ciekawa jestem kto z Was tak robi? Po tym deserze nie mam jednak „zdrowotnego kaca”, bo
kasza jaglana dzięki np. krzemowi wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Deser, zdrowie, uroda… i już lepiej!Składniki:Masa biała1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej½ szklanki
orzechów nerkowców (cashew)1½ do 2 szklanek
soku ananasowego1 lub 2 łyżeczki
miodu½ łyżeczki
masła sezamowego (tahini)2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wiórków kokosowychSzczypta
soliWykonanie:Jedną szklankę
kaszy jaglanej najlepiej ugotować w 2,5 szklanki
mleka migdałowego lub
sojowego.Otrzymamy wtedy 2 szklanki ugotowanej
kaszy.
Orzechy możemy moczyć w gorącej wodzie przez 15 min albo przez noc.
Wodę z
orzechów wylewamy.Do blendera dajemy
orzechy, ugotowaną
kaszę jaglaną,
masło sezamowe,
sól(może być zmielone ziarno
sezamu),
sok z cytryny, agar lub
mąkę ziemniaczaną,
sok z ananasa,
wiórki kokosowe,
miód. Miksujemy na jednolitą masę.Wlewamy do garnka i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Potem wylewamy do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.Masę
czekoladową robimy dokładnie tak jak masę białą ale dodajemy 2 -3 łyżki karobu*. Wylewamy do naczynia z białą masą. Odstawiamy do wystygnięcia.Podajemy z
owocami takimi jak:
truskawki,
maliny,
jagody.*Karob jest zdrowym substytutem
czekolady.