Wykonanie

Pyszne, zdrowsze i szybkie, do przygotowania w 5 minut (
serio)! Niepokojąco smaczne połączenie
masła orzechowego z
czekoladą, które smakuje i dorosłym i dzieciom, wspaniałe do szkolnych lunch box'ów :-). Do batoników trzeba zakupić ekspandowaną
kaszę jaglaną.
Czekoladowe batoniki możecie dowolnie modyfikować korzystając z poniższego przepisu bazowego. Dodając
bakalie pamiętajcie o odpowiednim zmniejszeniu ilości
kaszy by masa czekoladowa dobrze skleiła batoniki w całość i by się nie rozpadały. Jeśli wolicie, zamiast
kaszy jaglanej można użyć 'dmuchanego'
ryżu. Zapiszcie do wykonania :-).Składniki na 9 batoników:50 g
masła4 łyżki
nektaru z agawy (lub
miodu)200 g gładkiego
masła orzechowego100 g ekspandowanej
kaszy jaglanej (3 szklanki o pojemności 250 ml każda)90 g
czekolady deserowejW większym garnuszku umieścić
masło,
nektar z agawy (lub
miód), wymieszać i podgrzewać, do roztopienia się
masła. Dodać
masło orzechowe i dalej podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do jego roztopienia. Dodać posiekaną
czekoladę deserową i wymieszać, do jej roztopienia. Wsypać ekspandowaną
kaszę jaglaną i dobrze wymieszać.Formę kwadratową o
boku 20 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę
czekoladową, dokładnie wklepać w formę, wyrównując wierzch. Umieścić w lodówce na 2 godziny lub do momentu stężenia batoników.Wyjąć z lodówki, pokroić na kwadraty i podawać.Smacznego :-).

