Wykonanie
Jako , że dziś wszyscy objadają się pączkami , chrustami czy
faworkami itd, ja chciałam bym oryginalna i zaproponować coś na kolację lub przekąskę. Coś kalorycznego ale i zdrowego , co samo rozpłynie się w ustach. Przepis ściągnęłam z książki "Nigella Gryzie".Grzanki Elvisa ( przepis na 1 osobę)- 2 kromki
chleba tostowego- pół małego
banana- 1 łyżka
masła orzechowego ( nie
czekoladowego, bo wyjdzie coś innego)- 1 łyżka
masłaChleb tostowy opiekamy w tosterze. W tym czasie na patelni rozgrzewamy zwykłe
masło a w miseczce , widelcem rozcieramy
banana na masę
bananową. Wyjmujemy z tostera chlebek i na jednej kromce rozsmarowujemy masę
bananową a na drugiej kromce
masło orzechowe. Składamy obie kromki , jak zwykłą kanapkę w taki sposób, aby nieposmarowane strony były na wierzchu( czyli posmarowanymi do siebie). Tak złożoną grzankę smażymy na
maśle na złoty kolor z obu stron. Po podaniu posypujemy
cukrem pudrem.
Jak ktoś nie posiada tostera to nie jest to warunek niezbędny i może usmażyć grzankę bez opiekania:)