ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana na słodko - kolejna pyszna wersja

Kasza jaglana na słodko - kolejna pyszna wersja

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana - moje ulubione śniadanie - tym razem z dodatkiem powideł śliwkowych i wędzonych śliwek.
Cudowna!
Składniki na porcję:
* 3 łyżki kaszy jaglanej (sł)
* powidła śliwkowe najlepiej domowe (albo inne dobre) (g)
* 2-3 śliwki wędzone (g)
* łyżeczka oleju lnianego lub masła (sł)
* mus jabłkowy (ja miałam jeszcze z zapasów słoikowych, ale może być po prostu jabłko starte na tarce (sł) - jeśli kwaśne, to w przemianie (k) dodać
* szczypta imbiru (o)
* szczypta soli (sn)
* sok z cytryny (k)
* ew. miód lub dobry słód (sł)
Kaszę wrzuciłam na wrzątek i na maleńkim ogniu gotowałam bez mieszania ok. 15 min., po czym zostawiłam jeszcze na kilka minut na wyłączonym palniku, żeby doszła.
Dodawałam i mieszałam kolejno: olej, imbir, sól, jabłko, sok z cytryny, powidła i pokrojone śliwki. Jeśli by było za mało słodkie można dodać miodu lub słodu.
*****
Dostaję zapytania co robić, żeby kasza jaglana nie była gorzka.
Jeśli ktoś pierwszy raz ma z nią styczność, to jej smak może przypominać goryczkę. Próbowałam specjalnie dzisiaj kaszy bez dodatków i nie czuję już żadnego posmaku, ani tym bardziej goryczki (choć nawet nie przelałam jej wrzątkiem przed ugotowaniem, co czasem robię).
Odpowiadając na pytania: myślę, że to albo kwestia rodzaju kaszy (może są takie o intensywniejszym posmaku, tak jak są kasze słodkie - te z kolei są bardziej kleiste), albo braku przyzwyczajenia do trochę innego smaku kaszy, niż te tradycyjne, które jadamy na co dzień.
Podanie kaszy z dodatkami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi, problem "inności" smaku tej kaszy zasadniczo zmienia.
Ja dorzucam również kaszę do zupy i bardzo polecam taką opcję też.
W każdym razie warto się do niej przekonać: jest niezwykle bogata w wartości, a przy tym jest kaszą bezglutenową i jedynym zbożem nie zakwaszającym organizmu:)
"Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny niż mniema"
La Rochefoucauld
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/04/kasza-jaglana-na-sodko-kolejna-pyszna.html