Wykonanie
Kupujecie masę
makową ? Ja szczerze przyznam,że nie kupowałam bo nie przepadałam za makowcami i innymi wypiekami z makowym nadzieniem. Do czasu...kiedy nabrałam straszną ochotę na makowca z domowa masą
makową....z dużą iloscią
orzechów, skórki kandyzowanej i
suszonych moreli a nie jak te kupne zmielone nie wiadomo co....z domową masa
makową to już inna bajka...pyszna bajka :) Przepis z bloga My man`s kitchen .

Składniki : ( na ok 1 , 5 kg masy )500 g suchego
maku4-5 łyżek
miodu50 g
masłasólsok z cytryny2-3 łyżki
kakao ( opcjonalnie - polecam dodać )2 szklanki
mleka ( lub mniej w zależności jak gęstą masę chcemy
mieć. Ja dodalam 2 i gęstość była dobra )ulubione
bakalie : u mnie
orzechy laskowe, skórki kandyzowane,
suszone morele ( ilość wedle uznania )
Mak zalewamy gorącą
wodą 3-4 cm ponad jego poziom. Stawiamy na średni ogień i gotujemy 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.Ugotowany
mak odsączamy na sicie do momentu aż przestygnie. Następnie mielimy w maszynce do
mięsa 2 krotnie. Ja przyśpieszyłam ten proces i zbkenderowałam.
Masło,
miód i
bakalie podsmażamy razem na patelnii. Odstawiamy do przestygnięcia. Do masy makowej dodajemy
mleko,
kakao,
bakalie,
sok z cytryny,
sól, ewentualnie dosładzamy
cukrem.Smacznego :)