ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

Kupujecie masę makową ? Ja szczerze przyznam,że nie kupowałam bo nie przepadałam za makowcami i innymi wypiekami z makowym nadzieniem. Do czasu...kiedy nabrałam straszną ochotę na makowca z domowa masą makową....z dużą iloscią orzechów, skórki kandyzowanej i suszonych moreli a nie jak te kupne zmielone nie wiadomo co....z domową masa makową to już inna bajka...pyszna bajka :) Przepis z bloga My man`s kitchen .
Składniki : ( na ok 1 , 5 kg masy )
500 g suchego maku
4-5 łyżek miodu
50 g masła
sól
sok z cytryny
2-3 łyżki kakao ( opcjonalnie - polecam dodać )
2 szklanki mleka ( lub mniej w zależności jak gęstą masę chcemy mieć. Ja dodalam 2 i gęstość była dobra )
ulubione bakalie : u mnie orzechy laskowe, skórki kandyzowane, suszone morele ( ilość wedle uznania )
Mak zalewamy gorącą wodą 3-4 cm ponad jego poziom. Stawiamy na średni ogień i gotujemy 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany mak odsączamy na sicie do momentu aż przestygnie. Następnie mielimy w maszynce do mięsa 2 krotnie. Ja przyśpieszyłam ten proces i zbkenderowałam.
Masło, miód i bakalie podsmażamy razem na patelnii. Odstawiamy do przestygnięcia. Do masy makowej dodajemy mleko, kakao, bakalie, sok z cytryny, sól, ewentualnie dosładzamy cukrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Domowa-masa-makowa.html