ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z sosem czekoladowym

Szarlotka z sosem czekoladowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
żółtko 4 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól według uznania
jabłko 1.5 kilogramów
Cynamon według uznania
Wykonanie:
Na stolnicy z przesianej mąki, margaryny, smalcu, cukrów, śmietany i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta dać do zamrażarki.
Oczyszczone i obrane jabłka pokroić na drobne cząstki, posypać cukrem i wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem, a na wierzch zetrzeć równomiernie, na grubych oczkach, pozostałe, schłodzone ciasto. Piec ok.45 minut w 180 stopniach, na jasno złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3729/Szarlotka-z-sosem-czekoladowym