Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
żółtko 4 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól według uznania
jabłko 1.5 kilogramów
Cynamon według uznaniaWykonanie:Na stolnicy z przesianej
mąki,
margaryny,
smalcu,
cukrów,
śmietany i szczypty
soli zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta dać do zamrażarki.Oczyszczone i obrane
jabłka pokroić na drobne cząstki, posypać
cukrem i wyłożyć na ciasto, posypać
cynamonem, a na wierzch zetrzeć równomiernie, na grubych oczkach, pozostałe, schłodzone ciasto. Piec ok.45 minut w 180 stopniach, na jasno złoty kolor. Podawać posypane
cukrem pudrem i polane sosem
czekoladowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: