ßßß Cookit - przepis na Zapiekane nóżki wieprzowe

Zapiekane nóżki wieprzowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
nóżki wieprzowe 4 sztuk
cebula 4 sztuk
goździki 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
tymianek 3 gałązki
seler naciowy 2 gałązki
cząber suszony 0 , 25 łyżek deserowych
bazylia suszona 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn suszony 0,25 łyżek deserowych
pieczarki 200 gramów
musztarda 2 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
wino madera 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
pieprz Cayenne według uznania
masło według uznania
Wykonanie:
Posoloną wodę zagotować z 2 cebulami nabitymi goździkami, liśćmi laurowymi, natką, gałązkami tymianku, selerem i suszonymi ziołami. Po doprowadzeniu do wrzenia przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, włożyć oczyszczone i umyte nóżki i gotować na małym ogniu ok. 3 h , zostawić w wywarze do ostygnięcia.
Nóżki wyjąć, usunąć kości, a mięso pokroić w niewielkie kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą, obtoczyć w bułce tartej, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. W tym czasie zeszklić drobno pokrojoną cebulę na stopionym maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki, chwilę smażyć na silnym ogniu, mieszając, po czym zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, pieprz cayenne, wlać wino. Wymieszać, dodać śmietanę i podgrzewać 2-3 minuty(nie gotować). Zapieczone nóżki podawać polane sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6989/Zapiekane-nozki-wieprzowe