Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 4 sztuk
cebula 4 sztuk
goździki 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
tymianek 3 gałązki
seler naciowy 2 gałązkicząber suszony 0 , 25 łyżek deserowych
bazylia suszona 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn suszony 0,25 łyżek deserowych
pieczarki 200 gramów
musztarda 2 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
wino madera 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
pieprz Cayenne według uznania
masło według uznaniaWykonanie:Posoloną
wodę zagotować z 2
cebulami nabitymi
goździkami, liśćmi laurowymi,
natką, gałązkami
tymianku,
selerem i suszonymi
ziołami. Po doprowadzeniu do wrzenia przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, włożyć oczyszczone i umyte nóżki i gotować na małym ogniu ok. 3 h , zostawić w wywarze do ostygnięcia.Nóżki wyjąć, usunąć kości, a
mięso pokroić w niewielkie kawałki. Każdy kawałek posmarować
musztardą, obtoczyć w
bułce tartej, ułożyć w wysmarowanym
masłem żaroodpornym półmisku, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. W tym czasie zeszklić drobno pokrojoną
cebulę na stopionym
maśle, dodać drobno pokrojone
pieczarki, chwilę smażyć na silnym ogniu, mieszając, po czym zmniejszyć ogień, dodać
sól,
pieprz,
pieprz cayenne, wlać
wino. Wymieszać, dodać
śmietanę i podgrzewać 2-3 minuty(nie gotować). Zapieczone nóżki podawać polane sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: